Sony je najnoviji Uberov konkurent

Uberov servis za dijeljenje automobila na području Japana ima novu konkurenciju, ali se ovoga puta ne radi o očekivanom rivalu.

Novi konkurent pojavio se pod imenom S.Ride, a radi se o servisu za rezervisanje prevoza koji je iznjedrila kompanija Sony u partnerstvu s pet japanskih taksi kompanija. I kompanije kao što je Uber se već neko vrijeme udružuju sa japanskim taksistima, a posebno uoči predstojećih Olimpijskih igara, kako bi pridobile dio kolača, te bi novi servis mogao promijeniti pravila igre.

Sony aplikacija trenutno funkcioniše samo u Tokiju, a partneri zajedno imaju oko 10.000 vozila koja voze u japanskoj metropoli. JapanTaxi, koji je jedan od partnera, kontroliše 60.000 vozila, ali se broj ne odnosi samo na Tokio, već na čitavu zemlju.

Slovo S u S.Ride nije oznaka za Sony, već za Simple, Smart i Speedy (jednostavno, pametno i brzo). Korisnici usluge mogu plaćati kreditnim karticama ili preko S.Ride Wallet opcije, koja uplate obrađuje preko QR koda koji se nalazi u okviru tableta na zadnjem sjedištu svakog vozila.

Sony planira da servis obogati s još više opcija, poput one koja će uz pomoć vještačke inteligencije predviđati potražnju za vozilima u nekom periodu, što bi trebalo spriječiti nedostatak vozača tokom velikih događaja poput Olimpijskih igara. Pretpostavlja se da će se servis uskoro proširiti izvan Tokija, ali ne i izvan Japana, budući da Sony za sada ne planira aplikaciju da pošalje u ostatak svijeta.

Check Also

Maskembal u EU: Indijski dizel miriše na rusku naftu

Sankcije Rusiji, koje je inicirao Vašington a potom podržala EU i G7, skupo će koštati …

Leave a Reply

Your email address will not be published.