Propali pregovori: EU uvodi tarife na američku robu vrednu 20 milijardi

Sukob oko “Boinga” i “Erbasa” je kulminirao, pa je Evropska unija odlučila da uvede tarife na američku robu vrednu 20 milijardi dolara.

Kako prenose inostrani mediji, među proizvodima na koje se uvode carine biće prehrambeni proizvodi poput kafe, čokolade, razne vrste orašastog voća, smrznute ribe, morskih plodova, citrusa, kečapa, duvana, alkoholnih pića…

Među robom koja će biti pogođena novim tarifama su automobili, traktori, avioni, helikopteri, odjeća i video igare.

Evropska komisija objavila je svoju listu američkih proizvoda u srijedu, s ukupnom vrijednošću od 20 milijardi dolara, na koju bi Evropska unija potencijalno mogla nametnuti carine.

Vašington i Brisel su u sporu pred Svetskom trgovinskom organizacijom (STO) zbog finansijske pomoći koju su davali svojim proizvođačima aviona.

Nakon zvaničnog saopštenja, Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika (USTR) objavila je preliminarnu listu proizvoda EU, koji bi se mogli suočiti sa dodatnim carinama zbog subvencija EU za “Erbas”. Kao odgovor na to, “Erbas” je izjavio da će najnoviji izvještaj STO omogućiti bloku da razmotri “još veće protivmjere”.

Trgovinski rat između SAD i Evropske unije počeo je prošle godine kada je američki predsjednik Donald Tramp objavio planove za uvođenje viših carina na uvoz čelika i aluminijuma. EU je tada odgovorila carinama na brojne američke robe.

Check Also

U Crnoj Gori 7,6 hiljada turista, 30 odsto više nego u istom periodu prošle godine

U Crnoj Gori trenutno boravi oko 7,6 hiljada turista, što je 30 odsto više u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *