Finansijska tržišta izgubila dodir s realnošću

Mnogi ekonomisti i analitičari koji prate globalnu ekonomsku situaciju još od prošlog ljeta upozoravaju da raste rizik globalne recesije i da kriza samo što nije stigla.

Neki od argumenata za takvo stajalište su usporavanje ekonomskog rasta širom svijeta, pad stope inflacije u najvažnijim svjetskim ekonomijama, odlaganje podizanja kamatnih stopa praktički svih najvažnijih centralnih banaka na svijetu te inverzija krivulje prinosa na američke obveznice koja je u prošlosti bila poprilično pouzdan signal da je recesija na pragu.

No ako se pogleda situacija na finascijskim tržištima, gotovo da nema traga zabrinutosti.

Američke dionice su od početka godine porasle u prosjeku 16%, što se može zaključiti po porastu SP500 dioničkog indeksa. Taj indeks se trenutno nalazi samo 1% ispod rekordnog nivoa dosegnute prije približno šest mjeseci. Evropske dionice takođe rastu, iako je Italija zvanično u recesiji, a Brexit još nije riješen.

Cijena nafte, koja je dosta visoko korelisana s ekonomskom situacijom na globalnom nivou, takođe ne odaje da je svijet u problemima. BRENT nafta je od početka godine poskupila čak 25% i sada se nalazi na istom nivou kao i na početku 2018. godine, kada se je globalna ekonomska situacija bila odlična.

Kursna lista je od početka godine neuobičajeno mirna, što je takođe znak da investitori i špekulanti nisu zabrinuti. Naime, euro je u odnosu na dolar samo jedan posto slabiji, dok je funta čak uspjela da ojača 3%.

Valute koje tradicionalno slabe u lošim vremenima (npr. australski i kanadski dolar) su na istom nivou kao i početkom godine, dok su valute koje inače jačaju u krizama (švajcarski franak i japanski jen) trenutno slabije nego početkom godine. Dakle, ako je suditi po Forex tržištu, situacija je odlična.
Zlato, kao najsigurnije utočište za kapital u nesigurnim vremenima, takođe se smirilo. Naime, cijena ovog metala je od prošlog ljeta do veljače porasla 14%, no od tad polagano pada i sada se nalazi na istoj razini na kojoj je bilo početkom godine.

Postavlja se pitanje zašto investitori na svim spomenutim tržištima uopšte nisu zabrinuti? Moguća su samo dva odgovora:

  1. Ekonomska situacija je bolja nego ekonomisti i analitičari smatraju;
  2. Investitori su izgubili dodir s realnošću.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je istina bliža drugom odgovoru. Možda je pretjerano reći da su investitori izgubili dodir s realnošću, ali definitivno su previše optimistični. Naime, osim što su nominalno američke dionice na rekordno visokoj vrijednosti, ako se uporedi ukupna vrijednost svih dionica na američkim berzama s američkim BDP-om, dolazi se do zaključa da i po tom mjerilu dionice nikad nisu bile skuplje. Nadalje, rast dionica u posljednjih deset godina je bio najduži u istoriji i postotno drugi najveći u istoriji.

Iz sadašnje perspektive nije realno očekivati da dionice mogu značajnije porasti prije iduće velike korekcije, koja će nužno prije ili kasnije doći. Budući da je kretanje na svim finansijskim tržištima povezano, onog trena kada počne pad američkih dionica, vjerovatno će i ostali rizični instrumenti početi da gube na vrijednosti, dok će „risk off” instrumenti poput japanskog jena i zlata početi dobijati na vrijednosti.

Pitanje svih pitanja je kada će investitori shvatiti da situacija nije rekordno dobra i da dionice ne bi trebale biti tako visoko? Nažalost, to je nemoguće precizno predvidjeti jer finansijska tržišta su kratkoročno vrlo neefikasna, no ako ekonomska situacija nastavi da se pogoršava idućih nekoliko mjeseci, raste rizik nastanka panike i velikih promjena vrijednosti na berzama.

Check Also

Boeing pronašao prvog kupca za avion 737 Max otkako ih je morao sve prizemljiti

Nakon što je Boeing morao prizemljiti sve svoje modele aviona 737 Max zbog porasta sumnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *