Koliko stranci zarađuju u Njemačkoj

Prema analizi njemačke Savezne agencije za rad, o kojoj pišu berlinske dnevne novine Die Welt, prosječna bruto plata u Njemačkoj za osobe koje rade puno radno vrijeme i plaćaju sve socijalne doprinose, krajem 2017. je iznosila 3.209 eura mjesečno. Bruto plata je plata prije odbijanja socijalnih doprinosa i poreza.

Zaposleni koji imaju njemačko državljanstvo zarađivali su prosječno 3.294 eura, dok su stranci prosječno zarađivali 2.463 eura. Razlika je, dakle, 22 posto.

Ali, i između stranaca postoje razlike. Najlošije su plaćeni zaposleni iz zemalja iz kojih posljednjih godina dolazi najviše tražitelja azila (Sirija, Afganistan, Irak, Nigerija, Eritreja, Iran, Pakistan i Somalija). Oni prosječno zarađuju 1.839 eura mjesečno bruto. I te razlike vrijede za sve stepene zanimanja – pomoćne radnike, kvalifikovane radnike, specijaliste i stručnjake.

Ne fali radne snage

Prema analizi Savezne agencije za rad i stranci koji imaju iste kvalifikacije i rade isti posao zarađuju djelimično znatno manje. Kao pomoćni radnici Njemci zarađuju prosječno 2.313 eura bruto, stranci kao pomoći radnici zarađuju prosječno 1.918 eura bruto, dok stranci iz osam zemalja iz kojih dolazi najviše tražilaca azila kao pomoćni radnici zarađuju prosječno 1.647 eura bruto.

Sličan jaz se vidi i kod stručnjaka (akademski obrazovanih i drugih visoko kvalifikovanih osoba): Njemci zarađuju prosječno mjesečno 5.333 eura bruto, stranci 4.960 eura bruto, a stranci iz osam zemalja s najvećim brojem tražilaca azila 4.394 eura bruto. Razlike se uočavaju i kad Njemci i stranci s istom kvalifikacijom obavljaju isti posao, piše Deutsche Welle.

Najmanja razlika između Njemaca i stranaca je na poslovima koji su ionako najlošije plaćeni. Kod čistača i čistačica Njemci zarađuju 1.765 eura bruto, stranci 1.761 euro bruto, a stranci iz osam zemalja s najvećim brojem tražilaca azila 1.655 eura bruto.

Analiza Savezne agencije za rad pokazuje takođe da u Njemačkoj ne fali radne snage. Jer, u prošloj godini je bilo prosječno 796.000 nepopunjenih radnih mjesta, dok je nezaposlenih bilo prosječno 2.300.000, dakle tri puta više. Pritom su kao nezaposlene vođene samo one osobe koje su odmah mogle preuzeti posao, dakle nisu bile bolesne ili na nekoj prekvalifikaciji. Ukupno je posao u 2018. u Njemačkoj tražilo prosječno 4.400.000 osoba.

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.