Hrvatska: Odluke banaka o promjenjivoj kamati na kredite u ”švajcarcima” nezakonite

Dodajte komentar

Vrhovni sud Republike Hrvatske objavio je da odluke banaka o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u švajcarskim francima nakon 1. januara 2013. do 1. januara 2014. nisu zakonite jer banke nisu uskladile “svoje poslovanje u pogledu promjenjivih kamata” s odredbom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkim kreditima.

”Iako je banka u skladu sa zakonom u svojoj ponudi korisnicima, za izmjenu ništavne odredbe, u skladu s Zakonom, precizirala način određivanja promjenjive kamatne stope, ona je, ipak, bez uporišta u Zakonu, jednostrano, odredila kamatnu stopu veću od početno ugovorene kamatne stope”, objavio je Vrhovni sud.

Dodaje da je time, po shvatanju tog suda, naplatom kamate po stopi višoj od početno ugovorene, dio imovine korisnika kredita bez pravne osnove prešao u imovinu banke pa osnovano korisnik kredita zahtjeva vraćanje tog iznosa, javlja HRT.

Pritom napominje da ovom odlukom nije promijenjeno pravno shvatanje zauzeto u presudi Vrhovnog suda od 20. marta 2018. u kojoj je zaključeno da kolektivna tužba prekida tok zastare za potraživanja pojedinih korisnika.

Udruženje “Franak” i Stranka građanskog i narodnog aktivizma – “Snaga” pozvali su u januaru Vrhovni sud da što prije donese odluke o revizijama u vezi s pravom oštećenih dužnika na obeštećenje nakon konverzije kredita u švajcarskim francima, s obzirom da u junu ove godine nastupa zastara potraživanja preplaćenih kamata u slučaju franak, javlja HRT.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *