Danas druga šansa za Atlas banku

Dodajte komentar

Danas u 16 sati ističe rok za drugi krug dokapitalizacije Atlas banke, ako se niko ne javi – slijedi prisilna prodaja akcija postojećih akcionara po sniženim cijenama.

Iz Centralne banke, koja upravlja privremenom upravom u Atlas banci, nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li se neko javio za dokapitalizaciju. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” postojalo je interesovanje turskog investitora, ali moguće je da neće proći kontrolu CBCG. Potencijalni investitor treba da ima reputaciju i jasan plan za banku.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u emisiji “Ukrštene riječi”, sredinom februara, kazao je da ima saznanja da će u dokapitalizaciji učestvovati lice koje nije sadašnji akcionar te banke. Tada je još trajao prvi krug dokapitalizacije u kojem su mogli učestvovati samo postojeći akcionari. Većinski vlasnik Atlas banke Duško Knežević kazao je da Đukanović pokušava da natjera neke svoje biznismene da kroz dokapitalizaciju preuzmu Atlas banku. U drugom krugu dokapitalizacije mogu učestvovati investitori koji nijesu sadašnji akcionari banke. Kroz dokapitalizaciju je ponuđeno 88,7 hiljada akcija za 22 miliona eura, čime bi taj investitor postao većinski vlasnik banke.

Ukoliko ne uspije ni ova dokapitalizacija, sljedeći korak prema zakonu o bankama, jeste da CBCG naloži privremenom upravniku da organizuje prodaju akcija postojećih akcionara Atlas banke investitorima koji nijesu akcionari. Prodaja akcija bi počela od procijenjene vrijednosti i ta ponuda traje dva radna dana, a svakog narednog cijena se umanjuje za po 10 odsto. Ukupno umanjenje može iznositi najviše 70% od početne, a kupac je obavezan da izvrši dokapitalizaciju.

Ukoliko ni ova prodaja ne dovede do novog vlasnika, naredni korak je prenošenje imovine i obaveza Atlas banke na neku drugu banku u Crnoj Gori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *