Naslovne strane dnevnih novina za 26. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Pobjeda

Do kraja aprila izvještaj o trošenju novca iz budžeta

Ministarstvo finansija najkasnije do kraja aprila Vladi treba da dostavi izvještaj o potrošnji budžetskog novca u prvom kvartalu tekuće godine, navodi se u zaključku Vlade u vezi sa realizacijom poreske politike u prošloj godini. Ovaj izvještaj je Vlada usvojila prije 12 dana, ali je sada objavila zaključak.

Novčanik je jezik koji svi razumijemo

Najbolji argument za sprovođenje energetske efikasnostije novčanik i to je jezik koji svi razumijemo. Država pritom treba da kreira uslove koji će omogućiti da sve tehnologije, znanje ijeftin novac budu na raspolaganju građanima i kompanijama, ocijenioje u intervjuu Pobjedi dr inž. Armin Teskeredžić, regionalni stručnjak za energetsku efikasnost i profesor na Mašinskom fakultetu Univerziteta BiH u Sarajevu.

Vitić: Obećali nekome posao

Za uvođenje drugog koncesionara za pilotažu brodova, remorkažu i tegljenje u barskom akvatorijumu ne postojijavni interes i negativno bi uticalo na sigurnost plovidbe, navelaje u intervjuu za PR centar izvršna direktorka kompanije Okean (Ocean) Montenegro Nela Vitić. Ova kompanijaje sadašnji koncesionar, a Vitić tvrdi da bi to bilo suprotno evropskoj legislativi i praksi, ali i pozitivnom pravu Crne Gore, koje reguliše način davanja koncesija, a imalo bi i negativne ekonomske posljedice.

Dnevne novine

Mitrović na čelu Unije poslodavaca

Bivši ambasador Crne Gore u Makedoniji Predrag Mitrović juče je jednoglasno izabran za novog predsjednika Unije poslodavaca (UPCG). On će na toj poziciji zamijeniti Svetlanu Vuksanović, kojoj je istekao mandat. “Mitrović je jednoglasno izabran za novog predsjednika UPCG, uz mandat od četiri godine”, saopšteno je iz Unije.

Bez posla 38.550 građana

U Crnoj Gori ove sedmice je 38.550 nezaposlenih građana, neznatno manje nego prethodne, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ). Stopa nezaposlenosti je, prema izvještaju Zavoda, pala sa prošlosedmičnih 16,65 odsto na 16,62 odsto. Zavod je od početka godine evidentirao 1.630 novozaposlenih, dok je istovremeno oglašeno 6.130 slobodnih radnih mjesta.

Treća faza projekta energetske efikasnosti do kraja godine

Ministarstvo ekonomije namjerava da do kraja ove godine potpiše treću fazu projekta energetske efikasnosti, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić, dodajući da je riječ o novom kreditu vrijednom 45 miliona eura. Ona je, na jučerašnjoj sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, kazala da je u toku implementacija druge faze projekta čiji je završetak planiran sljedeće godine.

Dan

Spriječiće odlazak talenata

Premijer Duško Marković je kazao da će Crna Gora razvijati ekonomiju baziranu na znanju i inovacijama i istovremeno raditi na zaustavljanju odlaska talentovanih ljudi u druge zemlje. On je na konferenciji koju je Ministarstvo nauke organizovalo povodom završetka projekta “Ka preduzetničko-inovacionom ekosistemu u Crnoj Gori rekao da država može da razvija takvu ekonomiju budućnosti.

Za kadar SD duplo veća plata

Član Glavnog odbora omladine Socijaldemokrata (SD) Kemal Korać zaposlen je u Aerodromima Crne Gore (ACG) gdje prima platu veću od hiljadu eura. Njegova zaradau januaru je bila skoro 1,2 hiljade eura, što je samo nekoliko stotina manje od ministarske plate. Korać pokriva poziciju stručnog saradnika za prihvat prtljaga i otpreme.

Prijava protiv Mila i Vujice

Partija penzionera, invalida i restitucije (PIR) podnijela je Vrhovnom i Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Mila Đukanovića, Vujice Lazovića i N.N. lica “zbog organizovane pljačke prilikom privatizacije i dokapitalizacije Elektroprivrede (EPCG) teške milijardu i po. Prijavu potpisuju predsjednik PIR-a Momo Joksimović i počasni predsjednik partije Marko Kampe, a podnije li su je zbog tendera za prodaju akcija EPCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *