Kina počinje izgradnju prve plutajuće nuklearne elektrane

​Izgradnja prve kineske plutajuće nuklearne elektrane počeće ove godine, kaže Luo Ći, šef Kineskog instituta za nuklearnu energiju (NPI).

To će biti morska platforma opremljena sa manjim nuklearnim reaktorima, koji mogu da obezbijede električnu energiju i toplotu za oblasti kojima je pristup otežan, kao što su zabačena područja, ostrva i naftne i gasne platforme, rekao je Luo za Global Tajms.

Napomenuo je da plutajuća nuklearna platforma, koja ne zauzima puno prostora, neće biti ugrožena zemljotresima i da neće stvarati zagađenje. Platformu će graditi Kineska državna nuklearna korporacija (China National Nuclear Corporation, CNNC), prenosti Raša tudej.

Gu Ðuen, generalni direktor CNNC-a, rekao je ranije da se korporacija priprema za izgradnju plutajuće nuklearne elektrane u priobalnom dijelu istočne kineske provincije Šandong. On nije izneo detalje projekta, rekavši da su informacije, uključujući i obim investicije, još uvijek nepoznati.

Kineski mediji su, međutim, ranije spekulisali s podatkom da će platforma koštati 14 milijardi juana (2,1 milijardu dolara) i da će biti puštena u pogon 2021. godine.

Check Also

Svjetske berze u zelenom, sve što slijedi zavisi od trenda inflacije

Na globalnim berzama cijene akcija su prošle nedjelje porasle zahvaljujući nadi investitora da će uskoro …

Leave a Reply

Your email address will not be published.