Kineski predsjednik Xi Jinping

Xi Jinping došao u Italiju, Kinezi ulaze u luke Trst i Genovu

Kineski predsjednik Xi Jinping doputovao je u Rim na početku trodnevne posjete Italiji tokom koje bi trebalo da potpiše sporazum koji će uvesti Italiju u njegov ogromni infrastrukturni projekt “Jedan pojas, jedan put”.

Uprkos američkom protivljenju, Italija koja je zainteresovana za nove izvozne sporazume kojima želi da da podsticaj ekonomiji, postaće prva od zemalja Grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) koja će se priključiti tom projektu, novom Putu svile vrijednom više milijardi dolara.

Xi bi danas trebalo da se sastane sa italijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom, a u subotu da potpiše memorandum o razumijevanju s premijerom Giuseppeom Conteom. Nakon toga otputovaće u Palermo.

Očekuje se da će tokom posjete Italiji biti potpisano više od 30 sporazuma u vrijednosti do 7 milijardi eura, uključivo o otvaranju luka Trst i Genova kineskim kontejnerskim brodovima.

“Mi smo u srcu Mediterana, a Kinezi su posvuda u regiji osim ovdje”, kazao je jedan italijanski funkcioner uoči Xijeve posjete. Dodao je da je “memorandum mehanizam čiji je cilj pomoći izvozu naših kompanija te na taj način i našem rastu”.

Najave o potpisivanju sporazuma dovele su do nezadovoljstva i unutar italijanske vlade i među italijanskim saveznicima, a posebno je zabrinut Washington, gdje je Vijeće za nacionalnu sigurnost zatražilo od Rima da ne daje legitimitet kineskom infrastrukturnom projektu.

Evropska unija objavila je prije nedjelju dana plan za “uravnoteženje odnosa” s Kinom, opisujući je kao “suparnika” iako je njen prvi trgovinski partner. Unija je sve više frustrirana kineskom sporošću u otvaranju ekonomije i kineskim preuzimanjima u ključnim sektorima EU-a.

“Saradnja s Kinom na tom projektu izbor je čisto ekonomske i trgovinske prirode, potpuno u skladu s našom pozicijom u Sjevernoatlantskom savezu i Evropskoj uniji”, poručio je uoči dolaska kineskog predsjednika italijanski premijer.

Naglasio je ipak da luke moraju ostati italijanske, pozivajući italijansku vladu da ne dopusti da se ponovi primjer grčke luke Pirej koju je 2016. kupio kineski div u pomorskom prevozu Cosco.

Xi Jinping je doputovao u posjetu Evropi u trenutku kada je ona podijeljena ne samo oko novog Puta svile nego i u pogledu stava koji bi trebalo zauzeti prema kineskom divu Huaweiju.

Washington takođe vrši velik pritisak na evropske saveznike da ne koriste opremu kineskog diva Huaweija za razvoj mobilnih mreža pete generacije (5G). Kao ustupak Washingtonu, italijanska vlada je ove nedjelje odlučila da zaštiti svoj telekomunikacioni sektor zbog straha da bi se mogla izložiti špijunaži, kao rezultat bližih veza s Pekingom.

SEEbiz

Check Also

Kina: Zaslužujemo bolji tretman u svjetskim medijima

Posljednjih mjeseci svjedoci smo prilično oštrih napada najvećih zapadnih medija na sve ono što savremena …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *