Stiglo sedam obvezujućih ponuda za Abanku

Slovenija je dobila sedam obavezujućih ponuda za privatizaciju Abanke u državnom vlasništvu, uključujući ponudu srpske AIK banke, izvijestili su ljubljanski mediji.

Pored AIK banke, na listi ponuđača nalaze se i mađarska OTP grupa, austrijska Erste banka, kao i američki investicioni fondovi Apollo i Blackstone, objavio je u srijedu dnevnik Delo.

Rok za postavljanje obavezujućih ponuda istekao je 19. marta.

“Svi učesnici u procesu prodaje potpisali su sporazum o neobjavljivanju informacija, tako da ne mogu komentarisati moguće podnošenje ponuda za Abanku”, izjavila je za Delo predsjednica uprave AIK banke Jelena Galić na konferencija o kupovini većinskog udjela u još jednoj slovenačkoj banci, Gorenjskoj banci, od srpskog zajmodavca.

Slovenački mediji su prošle nedjelje izvijestili da je OTP dao najbolju ponudu za treću po veličini slovenačku banku, Abanku, ponudivši da plati oko 300 miliona eura, što je znatno niže od Abankinog kapitala od 578,9 miliona eura i raspona cijene od 347 mil. do 463 mil. eura koliko su procijenili analitičari anketirani od Invest Slovenia prošle godine.

Slovenačka državna holding kompanija SDH pozvala je u novembru prošle godine na izražavanje interesa za prodaju 100% udjela u Abanci. U 2013. godini, slovnelka vlada je morala dokapitalizovati Abanku sa 348 miliona eura, te je istovremeno preuzela kontrolu nad bankom.

Check Also

Promet na Montenegroberzi 786 hiljada

Ovu sedmicu na Montenegroberzi obilježio je pad berzanskih indeksa i promet od skoro 790 hiljada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *