Da li je odluka o ukidanju novčanica od 500 eura bila razumna?

U narednih nekoliko sedmica posljednje novčanice od 500 eura biće izdate u evropskim bankama, ali u Bundesbanci nisu sigurni da je to razumna mjera.

“Nema empirijskih dokaza da se mjerama kao što su ukidanje novčanica visokih denominacija ili uvođenje maksimalnih novčanih limita može učinkovito boriti protiv utaje poreza i drugih kriminalnih aktivnosti”, navodi se u mjesečnom izvještaju Bundesbanke.

Uopšteno, istraživanja sive ekonomije odnose se na “neuočljivu veličinu”. Stoga rezultati mogu uvelike zavisiti od postavljenih pretpostavki i trebali bi se tumačiti s oprezom.

Bundesbank takođe ističe da se novac i novčani ekvivalenti koriste u sivoj ekonomiji, kao i u finansiranju kriminala. “Tokom opšte digitalizacije, alternativni načini plaćanja, posebno u vezi s procesiranjem putem Interneta ili Darkneta, postaju sve važniji.”

Evropska centralna banka (ECB) odlučila je 2016. prekinuti proizvodnju i izdavanje novčanice od 500 eura krajem 2018. godine. ECB je odluku obrazložila zabrinutošću da bi ova novčanica mogla potaknuti nezakonite aktivnosti.

Bundesbank i ostale banke će posljednji put izdati novčanice 26. aprila. Međutim, one ostaju zakonsko sredstvo plaćanja i trajno zadržavaju svoju vrijednost: novčanice se mogu razmjenjivati ​​na neodređeno vrijeme u nacionalnim centralnim bankama.

Check Also

Institut sertifikovanih računovođa i Udruženje sudskih vještaka potpisali sporazum o saradnji

Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore (ISRCG) i Udruženje sudskih vještaka Crne Gore (USVCG) potpisali su …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *