CBCG započela pripremne aktivnosti za uvođenje instant plaćanja

Centralna banka (CBCG) počela je pripremne aktivnosti za uvođenje servisa instant plaćanja u Crnoj Gori, saopštio je njen guverner Radoje Žugić.

On je na godišnjem susretu guvernera regiona, koji je ove sedmice održan u Savudriji u Hrvatskoj, kazao da CBCG prati trendove i primjenu finansijske tehnologije u poslovnim bankama, zahtjevajući strogo vođenje računa o bezbjednosti transakcija i zaštiti od sajber kriminala.

„Centralne banke moraju oprezno ispitati mogućnost kontrolisane primjene finansijske tehnologije kroz prizmu očuvanja finansijske stabilnosti“, rekao je Žugić učestvujući na panelu na kome su razmatrana pitanja izazova monetarne politike i bankarstva vezanih za finansijsku tehnologiju.

On je dodao da unaprijeđena tržišna infrastruktura mora biti ne samo efikasna i inovativna, već sigurna i otporna na rizike.

Iz CBCG su saopštili da su se glavne teme ovogodišnjeg skupa, koji okuplja guvernere, predstavnike banaka i finansijskog sektora zemalja regiona, odnosile na monetarnu politiku i centralno bankarstvo.

Panelisti su se složili u ocijeni da finansijska tehnologija postavlja brojne izazove pred monetarnu politiku, posebno u svijetlu digitalnog okruženja, kao i da taj segment mora biti adekvatno zakonski regulisan.

„Kroz regulativu se mora obezbijediti visok stepen sigurnosti tih transakcija i istovremeno zadovoljstvo klijenata, koji sve više koriste moderne bankarske usluge“, zaključeno je tokom panela.

Godišnji susreti guvernera centralnih banaka regiona, koje sedmu godinu uzastopno organizuje hrvatski poslovni nedjeljni časopis Lider u saradnji sa Narodnom bankom Hrvtaske, imaju za cilj unaprjeđenje saradnje finansijskih institucija regiona i razmjenu iskustava.

Check Also

Fejsbukova kriptovaluta ima novo ime: Diem umjesto Libra

Diem umjesto Libra: kriptovaluta, koju uglavnom podržava Facebook ima novo ime kako bi naglasila svoju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *