Ekonomija Australije prva žrtva trgovinskog rata Kine i Amerike

Država koja je dugo bila jedna od svijetlih iskri u svjetskoj ekonomiji, pretrpjela je oštro usporavanje. Zvanični podaci pokazuju da se australijska ekonomija povećala samo za 0,2 odsto u posljednja tri mjeseca 2018. godine, što je znatno sporiji rast od 0,6 odsto koji su ekonomisti očekivali.

Ovo prati i slab rast od 0,3 odsto u trećem kvartalu 2018., što znači da je australijska ekonomija oslabila u drugoj polovini prošle godine.

Imajući u vidu bliske veze Australije sa kineskom ekonomijom (kroz trgovinu robom), to je jasan znak da kinesko usporavanje, i trgovinski rat sa SAD, šalju opasne talase kroz globalnu ekonomiju.

S obzirom na to da je Kina juče smanjila svoj cilj rasta u 2019. godini, postaje jasno da ovo usporavanje može potrajati neko vrijeme.

Potrošnja australijske vlade i potrošnja domaćinstava doprinijeli su rastu, dok su investicije opale.

Na godišnjem nivou, australijska ekonomija je porasla samo za 2,3 odsto u poslednjem kvartalu, što je najniži rast od sredine 2017. godine.

Po glavi stanovnika, australijski BDP je u poslednjih šest mjeseci veoma smanjen, što dovodi zemlju u “recesiju po glavi stanovnika”.

To je zato što je zabilježen rast populacije od 0,4 odsto tokom posljednjeg tromjesečja 2018. godine, dok je BDP porastao samo za 0,2 odsto.

“Australija zvanično ulazi u BDP recesiju po glavi stanovnika, prvi put od 2006. godine. Mi se očigledno previše oslanjamo na rast stanovništva, kako bismo podržali ekonomsku aktivnost, a i kreatori monetarne i fiskalne politike bi trebali biti zabrinuti”.

Check Also

EU ulaže milijardu eura u projekte “čiste” tehnologije

Evropska komisija je objavila da je otvorena prijava za Fond za inovacije, koji treba da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *