Kolektor uslov za otvaranje turističkog kompleksa Portonovi

Dodajte komentar

Iako je Kompanija Azmont kao investitor kompleksa Portonovi, objavila da će u maju otvoriti prvu fazu ovog kompleksa, još uvijek nije obavljena procedura priključenje na vodovodnu mrežu i kanalizacioni kolektor tehničkog prijema primarnog kolektora, zbog izvođača kompanije Ćeltikćiglu koja od Opštine traži odštetu.

Potpredsjednica Opštine Herceg Novi Danijela Đurović, koja je ujedno ispred Opštine član radne grupe za rješavanje određenih pitanja, zajedno sa predstavnicima ministarstva, za CdM je izjavila da vjeruje će svi neophodni uslovi za završetak radova u kompleksu u Kumboru biti obezbjeđeni.

“Mi smo u intenzivnoj komunikaciji sa investitorom i državom. Jedno od najvažnijih pitanja jeste njihovo priključenje na kanalizacioni kolektor, odnosno, priključenje na mrežu za vodosnabdijevanje, što je tehnički pripremljeno. Ono što je dio problema je puštanje u rad kanalizacionog kolektora”, rekla je Đurović podsjećajući da je pitanje prijema kanalizacionog kolektora od turske kompanije Ćeltikćoglu, jedno od najvažnijih pitanja u Opštini Herceg Novi, koje je trebalo da bude završeno još prošlog ljeta.

prema njenim riječima od tada do danas se praktično usaglašavaju, jer se ne nalaze na zajedničkim osnovima po pitanju određenih klejmova (claims) tj. odštetnih zahtjeva, koje su izvođači ispostavili prema Opštini.

“Javnost je upoznata da je i stručni nadzor Fidic inženjer Dalem donio determinaciju, uslovno rečeno, presudio da Opština treba da plati 3,2 miliona po osnovu klejmova, koje je izvođač donio protiv nas. Ćeltikćioglu je prvobitno tražio devet miliona eura. Nije riječ o tužbi, jer su, po osnovu pravila ugovora, drugačiji pravni procesi u pitanju , cijeneći da nadzor može da donese determinaciju, kao obavezujući dokument. Po tome bi Opština trebalo da plati ta 3,2 miliona uz dodatak PDV-a, ali smo osporili te zahtjeve, jer se ne slažemo”, rekla je je Danijela Đurović.

Ona navodi da Opština i kompanija Ćeltikćoglu ne mogu da se dogovore u ovom finansijskom dijelu što je i razlog zbog čega kasni tehnički prijem i puštanje u rad, što je kako kaže potpuno neprihvatljivo.

“Mi smo ispostavili u međuvremenu i naše klejmove. Očekujemo da ubrzo dođe do usaglašavanja naših i njihovih klejmova po ovom pitanju. Nije u pitanju arbitraža, ugovorno je moguće ići na arbitražu, što postoji, kao jedna od mogućnosti. U tom slučaju morali bi se čekati tri, četiri ili više godina da bi kolektor bio pušten u rad i završen postupak arbitraže”, navela je Đurović.

“Mi vjerovatno, kao država nismo najbolje spremni da se u takvim postupcima arbitraže nosimo na adekvatan način.To je jedan od razloga zašto smatramo da Fidik ineženjer treba da donese prijedlog posmatrajući njihove i naše klejmove kao i na koji iznos koji će biti usaglašen, kako bismo ovaj postupak što prije završili. U svakom slučaju 3,2 miliona eura ne prihvatamo kao obavezu, i očekujemo da vrlo brzo predsjednik Opštine sa rukovodstvom i izvođačem radova, dođu do adekvatne cifre, kako bi došlo do poravnanja i tako što prije kolektor pustio u rad, što je izuzetno važno nama, građanima, investitorima”, ocijenila je ona.

Kompanija Ćeltikćioglu je počela sa radovima na izgradnji kolektorske i vodovodne mreže još 2012. godine koje je prema ugovoru trebalo da završi u februaru 2014 godine. Radovi su prolongirani, a potpisano je više aneksa ugovora.

“Činjenica je da ne postoji kapacitet od strane države za vođenje ovakvih projekata. Riječ je o državnom projektu, u koji su uključeni Opština i Društvo za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture, kao i preduzeće Vodakom, koje je osnovano da pruži pravnu i tehničku pomoć opštinama na Crnogorskom primorju. Postavlja se pitanje, koliko su savjetodavne usluge svih involviranih strana bile kompententne s obzirom na činjenicu da realizacija projekta toliko dugo traje”, kazala je Danijela Đurović te dodala da su u trenutku kada je ugovor potpisan postojale sve građevinske dozvole.

Opština Herceg Novi ispostavila je klejm (odštetni zahtjev) prema Ćeltikćoglu za maksimalno dozvoljeni iznos za kašnjenje u iznosu od milion i 800.000 eura, odnosno, 10 odsto od ukupne vrijednosti ugovora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *