Naslovne strane dnevnih novina za 1. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Stvoreni uslovi za garantni fond

Vladaje dala saglasnost o potpisivanju ugovora između Evropskog investicionog i Investicionorazvojnog fonda o izdavanju garancije od 70 miliona eura, čime su stvorene pretpostavke za formiranje garantnog fonda u Crnoj Gori. – Namjena tih sredstava usmjerena je na obezbjeđivanje još jednog novog instrumenta za podršku razvoja preduzetništva kazao je nakon sjednice Vlade predsjednik Odbora direktora IRF dr Zoran Vukčević. Tu se prije svega misli, objasnio je on, na one preduzetnike koji imaju potencijal da svojim biznisom otvore nova radna mjesta.

Nepostojeći sindikat raspodijelio stanove

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP) pozvali su opozicione stranke i nezavisne poslanike da im pomognu da spriječe, kako su kazali, organizovanu nezakonitu pljačku građevinskog zemljišta. Predstavnik penzionisanih radnika, Nikola Raković, kazao je agenciji Mina biznis da su radnici građevinsko zemljište površine 4.210 metara kvadratnih dobili od opštine sa pravom korišćenja bez naknade plaćanja placa i komunalija. Oni su plac, koji se nalazi na staroj Tuškoj pijaci, dobili za izgradnju zgrade sa 85 stanova.

Odbijena žalba dakićevaca

Prijedlog sudije izvjestioca Miodraga Iličkovića da Ustavni sud usvoji ustavnu žalbu koju je advokatska kancelarija “Prelević podnijela radi neizvršenja pravosnažnih presuda Osnovnog suda za četiri radnika bivše fabrike “Radoje Dakić kojima pripada 77 zarada, nije dobio potrebnu većinu, pa nije donijeta odluka na plenarnoj sjednici ovog suda.

Dan

Bez posla ostaje 400 radnika

redsjednica Sindikata banaka Lidija Pejović je kazala da spajanje CKB i SGM dovodi u težak položaj zaposlene u obije kompanije. – Bez posla će ostati 400 radnikau obije banke i bićeu dužničkom ropstvu zbog kredita i bez stanova kazala je ona Mini biznis. Dodala je da će se spajanje negativno odraziti na cijenu radau bankarskom sektoru, koja će neminovno pasti zbog velike ponude kvalifikovane radne snage, koja će biti spremna da radi za “mrvice kako bi preživjela.

Najveća plata 60 hiljada

Najveća zarada u 2018. godini je isplaćena za obračunski period u martu nerezidentnom licu zaposlenom u djelatnosti telekomunikacija kazali su iz Poreske uprave na čijem čelu je Miomir M. Mugoša. Iznos od 60 hiljada eura je zapravo 117 prosječnih plata u Crnoj Gori.

Uvoz šest puta veći od izvoza

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u januaru je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 155,3 miliona eura, što je 6,1 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 26,6 miliona eura, što je 2,7 odsto više u odnosu na isti period lani. Uvoz je bio viši 6,8 odsto i iznosio je 128,7 miliona eura. Uvoz je bio šest puta veći od izvoza, dok je spoljnotrgovinski deficit iznosio 102,1 milion.

Vijesti

Dnevne novine

Potrošači preuzeli 285,5 miliona kilovat-sati struje

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u januaru preuzeli ukupno 285,5 miliona kilovat sati električne energije, što je sedam odsto više nego u decembru, saopšteno je u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS). Skoro 42 odsto struje distribuirano je korisnicima u Podgorici, Danilovgradu i Cetinju.

Izbrojali oko 2,2 miliona turista i 13 miliona noćenja

Crna Gora je u 2018. godini ugostila 2,2 miliona turista, koji su u hotelima, rizortima i privatnom smještaju zabilježili skoro 13 miliona noćenja, pokazuju preliminarni podaci Uprave za statistiku Monstata. Kako su turistički poslenici u više navrata najavljivali, u odnosu na 2017. dostignut je rekordni nivo od 2.204.856 gostiju ili 10,2 odsto više, dok su 12.930.334 noćenja za 8,2 odsto bolji rezultat.

Građani će do 1. maja birati tarifne pakete

Građani će do 1. maja moći detaljno da sagledaju i odaberu najpovoljniji tarifni model snabdijevanja električnom energijom, saopšteno je na jučerašnjoj sjednici skupštinskog odbora za ekonomiju, finansije i budžet. Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da odlaganje poskupljenja struje za dva mjeseca daje prostora za promjenu politike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *