Da li će Zorica Kalezić biti imenovana za viceguvernerku?

Imenovanje Zorice Kalezić za viceguvernerku Centralne banke Crne Gore, o čemu uskoro treba da odlučuje državni parlament, moglo bi biti sporno jer ona nema pet godina iskustva na rukovodećim pozicijama, što je eksplicitno predviđeno zakonom, a javnost nije obaviještena da li je podnijela ostavku na mjesto eksternog člana Savjeta CBCG koje je nespojivo sa funkcijom viceguvernera. Ove tačke dnevnog reda nema na sjednici koja sjutra počinje, pišu Vijesti.

Njeno imenovanje na ovu poziciju Skupštini je prije deset dana predložio guverner CBCG Radoje Žugić. Ona bi prema tom predlogu trebalo da bude izabrana na mjesto Irene Radović, koju je Skupština, kao što je sud utvrdio u februaru ove godine, nezakonito smijenila u julu prošle godine sa mjesta viceguvernerke na zahtjev Žugića. Radović je tužila Žugića za mobing i taj postupak je u toku, dok je Žugić protiv nje podnio krivičnu prijavu da je podnošenjem tužbe za mobing odala službenu tajnu. Krivična prijava protiv Irene Radović je odbačena.

Prije nego što bi presuda o nezakonitoj smjeni Irene Radović postala pravosnažna 5. marta i kako bi spriječio da se vrati na tu funkciju, Žugić predlaže Skupštini 20. februara ove godine da na upražnjeno mjesto viceguvernera izabere Zoricu Kalezić.

U samom obrazloženju svog predloga, koji je objavljen na sajtu Skupštine, Žugić navodi prethodna radna mjesta Zorice Kalezić, ali nijedno nije na rukovodećem mjestu koje predviđa zakon, već se radi o službeničkim i savjetničkim poslovima. Zakonom o Centralnoj banci propisano je da viceguverner mora imati najmanje pet godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima u oblastima ekonomije, bankarstva, finansija ili prava.

Kalezić je, kako navodi Žugić u njenoj radnoj biografiji, od 2004. do 2007. godine bila specijalni savjetnik ministra za međunarodne odnose i evropske integracije, od 2007. do 2013. godine bila je savjetnik guvernera CBCG, od 2013. do 2015. je predstavnik Crne Gore u Svjetskoj banci, a od 2015. do 2018. predstavnik u Međunarodnom monetarnom fondu. Od jula prošle godine je član Savjeta CBCG, takozvani eksterni član koji nije zaposlen u CBCG.

Zakon predviđa i da viceguverner ne može biti osoba koja obavlja drugu funkciju na koju je imenovala državna Skupština. Nju je na poziciju eksternog člana Savjeta CBCG imenovao upravo državni parlament.

„Vijesti“ su pitale CBCG da li Kalezić podnijela ostavku na prethodnu funkciju i da li je bila i na kojim rukovodećim funkcijama, ali iz ove institucije nijesu odgovorili.

Irena Radović je prošle sedmice pisala poslanicima i rukovodstvu Skupštine da Žugićev predlog ne stavljaju na dnevni red dok presuda o njenoj nezakonitoj smjeni ne bude pravosnažna.

Check Also

Može li Evropa da napravi svoj Amazon?

Predsjednik Francuske, Emanuel Makron (Emmanuel Macron)  izložio je prošle nedjelje ambiciozan plan da Evropa do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *