Dvanaest praznih supertankera otkrivaju pravu istinu o današnjem tržištu nafte

Velike pošiljke iz SAD-u intenzivno se prevoze u azijske rafinerije, no brodovi se vraćaju bez tereta budući da su proizvođači s Bliskog istoka smanjili izvoz, prenio je Bloomberg.

Dvanaest praznih supertankera polako pluta hiljadama morskih milja okeana prema obali Meksičkog zaljeva, otkrivajući nekoliko činjenica o današnjem globalnom naftnom tržištu.

U normalnim vremenima, brodovi bi bili napunjeni teškom, visokosumpornom bliskoistočnom naftom za isporuku rafinerijama u mjestima kao što su Houston ili New Orleans. Ali sada se to ne događa. Oni se trenutno vraćaju većinom bez tereta, što je praksa koju vlasnici plovila obično izbjegavaju jer brodovi zarađuju novac isporukom.

Dvanaest brodova putuje čak do 21.000 milja direktno iz Azije, sve do Južne Afrike, prevozeći samo more kao balast, jer proizvođači na Bliskom istoku ograničavaju snabdijevanje naftom. Ipak, američki rastući volumen lake nafte mora se i dalje izvoziti, a za taj pojačan posao niti nema dovoljno supertankera u Atlantskom okeanu. Tako da se nakon isporuke vraćaju se prazni.

“Ovo se događa jer naftno tržište SAD-a izgleda relativno medvjeđe, sa sve većim procjenama domaće proizvodnje”, rekao je Warren Patterson, rukovodilac strategije robnih proizvoda ING Bank NV u Amsterdamu.

SAD izvoze i uvoze velike količine sirove nafte, jer se njezini noviji proizvodi iz formacija škriljevca uvelike razlikuju od vrste nafte koja se nalazi na Bliskom istoku.

Pretrpanost benzinom i povećana cijena brodskog prevoza

Prema industrijskim standardima, američka se nafta smatra laganom i s niskom količinom sumpora, što ju čini izvrsnom za proizvodnju benzina. To za posljedicu ima povećanje zaliha automobilskog goriva i pad cijene na benzinskim stanicama. Nasuprot tome, sirovj nafti s Bliskog istoka često treba više obrade, što nije problem za fabrike u Meksičkom zalivu, posebno dizajnirane za taj zadatak, no ipak uz manji prinos pri proizvodnji benzina.

“Ove će se godine nastaviti veliki rast američke proizvodnje nafte. To će i dalje podsticati američki izvoz”, rekao je James Davis, direktor kratkoročne globalne naftne službe u Facts Global Energy.

Cijena nafte raste

Spomenimo na kraju da su cijene nafte porasle na međunarodnim tržištima na novrekord u ovoj godini, uslijed smanjivanja OPEC-ove proizvodnje i nade investitora da bi Washington i Peking mogli uskoro okončati trgovinski spor. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla u petak za 53 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na novu najviši u 2019. od 67,60 dolara.

Na američkom tržištu barel je porastao za 51 cent i njime se trgovalo po 57,48 dolara, blizu najviše ovogodišnjg nivoa od 57,55 dolara.

Bila bi i viša da SAD ne pojačava proizvodnju

Američka vlada je objavila da je prošle nedjelje proizvodnja sirove nafte u SAD-u po prvi put dostigla 12 miliona barela dnevno, djelomično neutraliziravši rezove OPEC-a.

To znači da je proizvodnja sirove nafte u SAD-u od početka 2018. godine skočila za gotovo 2,5 miliona barela dnevno, a od 2013. godine za nevjerovatnih 5 miiona barela dnevno.

Amerika je jedina zemlja koja je ikada dosegla proizvodnju od 12 miliona barela dnevno.

Poslovni dnevnik

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za petak, 3. februar

Leave a Reply

Your email address will not be published.