Sprega hakera i brokera: Krali informacije iz medija i zaradili 100 miliona dolara

Dodajte komentar

Međunarodna mreža hakera i brokera optužena je danas u SAD da su upadima u kompjutere novinskih agencija specijalizovanih za poslovne vijesti zaradili 100 miliona dolara.

Hakeri su čitali vijesti prije njihovog objavljivanja i zatim trgovali tim informacijama na Wall Street-u.

Američke vlasti su saopštile da je to najveća prevara te vrste za koju je podignuta optužnica, po broju učesnika, količini hartija od vrijednosti kojima je nezakonito trgovano i po ostvarenoj zaradi.

Krivične prijave podnijete su protiv devet ljudi u SAD i Ukrajini, a Komisija za hartije od vrijednosti i berze pokrenula je građanski postupak protiv još 23 pojedinca i kompanije iz SAD, Rusije, Ukrajine, Francuske, Malte i Kipra.

Dvojica Ukrajinaca su hakeri, a šestorica optuženih, od kojih petorica iz SAD, su brokeri. Njihov dio zarade bio je 30 miliona dolara.

Predsjednica Komisije Meri Džo Vajt izjavila je da ovaj slučaj ilustruje koliko je finansijski svijet izložen opasnosti sajbernapada.

Od 2010. do maja ove godine hakeri su imali pristup više od 150.000 informacija koje je trebalo da objave servisi za poslovne vesti Marketvajerd iz Toronta, Pi-ar Njuzvajer iz Njujorka i Biznisvajer iz San Franciska.

Optuženi su zatim za trgovinu na berzama koristili oko 800 tih vesti prije nego što su objavljene, nekada i tri dana prije objavljivanja.

Vijesti od zaradi ili druge pozitivne novosti o jednoj komapniji mogu da budu uzrok rasta vrijednosti njenih akcija, dok negativne informacije mogu da dovedu da pada vrijednosti.

Hakerima je bilo plaćeno na osnovu zarade koju su ostvarili brokeri. Za najteže tačke optužnice predviđeno je do 20 godina zatvora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *