Lavrov: Potrebne čvrste garancije EK za Turski tok

Rusiji su potrebne čvrste garancije Evropske komisije za izgradnju tranzitne linije gasovoda „Turski tok” koja će ići prema Evropi, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

„Izgradnja ‘Turskog toka’ napreduje prema planu. Razmatraju se i opcije za produžetak kopnene tranzitne linije ovog gasovoda u evropskom pravcu”, rekao je Lavrov, a prenosi ruska agencija Tass.

„Međutim, s obzirom na tužne lekcije povezane sa ‘Južnim tokom’, čvrste pravne garancije Evropske komisije su svakako potrebne”, dodao je on.

„Gasprom je prošle godine oborio rekord u isporukama gasa na evropsko tržište. Realizacija velikih infrastrukturnih projekata se nastavlja, među kojima je i Sjeverni tok 2 koji bi trebalo da, preko najkraće i najjeftinije rute, diverzifikuje snabdijevanje gasom za evropske potrošače”, rekao je Lavrov.

Prva linija gasovoda „Turski tok” namijenjena je za isporuke gasa tržištu Turske, a druga za zemlje južne i jugoistočne Evrope. Kapacitet svake linije je po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Check Also

Wizz Air uvodi nove letove iz Beograda, Tuzle i Skoplja

Niskotarifni avio-prevoznik Wizz Air uvešće nove letove iz Beograda, Tuzle i Skoplja do Salcburga od …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *