Ako SAD ocarine evropske automobile, slijede brze kontramjere

Evropska unija obećala je brz i efikasan odgovor u slučaju da Sjedinjene Američke Države uvedu uvozne carine na evropske automobile, izjavio je portparol Evropske komisije.

Brisel je time reagovao na izvještaj američkog ministra trgovine, koji predsjedniku Donaldu Trumpu omogućava uvođenje carina u narednih 90 dana.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je „zastrašujućom“ mogućnost da se uvoz automobila iz Evrope u izvještaju označi kao pretnja nacionalnoj bezbjednosti SAD, što bi otvorilo put carinama.

Bijela kuća već se poslužila argumentom nacionalne bezbjednosti prilikom podizanja carina na uvoz čelika i aluminijuma.

„Ukoliko se ovaj izvještaj pretoči u mjere štetne po evropski izvoz, Evropska komisija će reagovati brzo i adekvatno“, izjavio je portparol komisije Margaritis Šinas.

Američki predsjednik zaprijetio je 25-porocentnim carinama na uvoz evropskih automobila, čija bi meta u prvom redu bio uvoz iz Njemačke zbog, kako tvrdi, štetnog uticaja na američku auto-industriju.

Njemačke automobilske kompanije prošle godine su u SAD izvezle 470.000 automobila, prema podacima udruženja proizvođača VDA.

Check Also

Telenor: Platite račun online i bez provizije

Telenor je svojim postpejd korisnicima omogućio da svoje račune plate online i bez provizije, putem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *