Saviris spreman da ulaže u Venecuelu, ako Maduro ode s vlasti

Dodajte komentar

Egipatski milijarder Naguib Saviris izjavio je da će uložiti u Venecuelu “bilo kada” nakon što predsjednik Nikolas Maduro napusti tu funkciju.

“On izgladnjuje sopstveni narod, izgladnjuje čitavu zemlju, uništio je zemlju. On treba da ode”, rekao je Saviris za televiziju “Bloomberg” u Abu Dabiju.

Venecuelanski lider se godinama održao na vlasti, uprkos protestima, propaloj ekonomiji i međunarodnim sankcijama kroz čvrstu kontrolu nad vojskom i razbijanjem opozicije.

Egipatski milijarder, sa neto vrijednošću od 5 milijardi dolara, investirao je na tržištima u razvoju i nekim razvijenim zemljama tokom svoje karijere, uključujući osnivanje operatera mobilne telefonije u Sjevernoj Koreji.

On je u utorak izjavio da vidi prilike u Africi i drugim zemljama Latinske Amerike, uključujući Brazil i Argentinu. Ali čak i za nekoga sa dokazanim apetitom za rizične investicije, Saviris je rekao da je zbog Bregzita odlučio da ne investira u Veliku Britaniju, ali ni u EU.

“Bregzit je katastrofa. Evropa je veliki nered”, rekao je on.

Jedan izuzetak je Italija, za koju je Saviris rekao da bi tu mogao da uloži 300 miliona dolara dok vlada razmišlja o prodaji imovine u vlasništvu države.

“Vlada Italije sjedi na jednoj od najunosnijih nekretnina na svijetu”, rekao je on.

Maduro je juče pokrenuo “najvažnije vojne vježbe u istoriji” Veneceuele, u okviru priprema odbrane zemlje nakon što su SAD i njihovi saveznici podržali samoproglašenog predsjednika Huana Guaida.

Vježbe će trajati do 15. februara i vjeruje se da će one biti najveći vojni manevri u ovoj zemlji u proteklih 200 godina, koliko država Venecuela zvanično postoji.

Venecuela se posljednjih godina nalazi u izozuetno teškoj situaciji zbog hiperinflacije, gladi i siromaštva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *