Pripreme za noćno slijetanje u Tivtu

Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) i Evropski provajder satelistkih usluga (ESSP) potpisali su dva EGNOS radna sporazuma, što je prvi korak ka primjeni prilaznih procedura baziranih na EGNOS servisu na aerodromima u Srbiji i u Crnoj Gori.

EGNOS predstavlja evropski satelistki sistem čija je osnovna svrha poboljšanje performansi globalnih satelitskih navigacionih sistema, kao što su GPS i Galileo u budućnosti. To je od ključne važnosti za primjenu savremenih načina navigacije vazduhoplova u instrumentalnom prilazu na slijetanje, korišćenjem tzv. PBN metode, a za što su se stručnjaci opredijelili kao najizgledniji i najbrži način za uvođenje noćnog starta na aerodromu Tivat.

“Potpisivanjem tih sporazuma potvrđena je usaglašenost SMATSA sa zahtjevima evropske inicijative Jedinstvenog neba i riješenost ka ispunjenju strateških ciljeva za razvoj budućeg sistema evropskog vazdušnog saobraćaja”, saopšteno je juče iz SMATSA koja pruža usluge kontrole i viđenja vazdušne plovidbe nad Srbijom i Crnom Gorom.

Check Also

Erste banci uručen treći uzastopni certifikat Employer Partner

Erste Bank AD Podgorica (Erste banka) je treći put uzastopno nagrađena Employer Partner certifikatom potvrdivši …

Leave a Reply

Your email address will not be published.