Odlična godina za Volvo

Rast prodaje od 17 posto, povećanje prihoda od 29,3 posto te povećanje prosječne cijene prodatog automobila za dvadesetak posto, najvažniji su poslovni pokazatelja Volva za prošlu godinu.

Prema priopćenju kompanije, Volvo je lani uprihodio 24 milijarde i 300 miliona eura, prodali su 642 hiljade i 253 automobila te ostvarili operativnu dobit od milijardu i 370 miliona eura. Svojim će dioničarima isplatiti dividendu u iznosu od 0.50 eura po dionici.

– Prošla godina bila je rekordna za Volvo grupu po prodaji, prihodima i ostvarenim maržama – pohvalio se predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Volva Martin Lundstedt.

Pritom je naznačio kako prodaja Volvovih glavnih modela raste na trima glavnim tržištima, evropskom, kineskom i američkom.

– U Evropi je aktivnost i dalje visoka a profitabilnost kupaca je takođe dobra, što zajedno s širenjem uvedenog voznog parka u posljednjih nekoliko godina, daje pozitivan doprinos poslovanju. Očekujemo da će potražnja za kamionima biti na istorijski dobrim nivoima i u 2019. godini – osvrnuo se Lundstedt na kretanja na evropskom tržištu koje Volvu donosi oko polovinu prihoda.

Check Also

Kako se treba obući u zavisnosti od toga u kojoj ste fazi karijere

Ono što nosimo na poslu zaista može da napravi razliku, čak i u današnje vrijeme …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *