Plate realno manje 2,3%, a penzije za 0,6 odsto

Dodajte komentar

Inflacija je nastavila da jede plate i penzije u Crnoj Gori jer je rast cijena veći od povećanje prosječne zarade i usklađivanja crnogorskih penzija.

Prosječna zarada u 2018. godini, prema podacima Zavoda za statistiku Monstat, iznosila je 511 eura i za jedan euro je veća nego u 2017. godini.

Inflacija u 2018. godini, prema zvaničnim podacima, iznosila je 2,6 odsto, pa Monstat zaključuje da je realna vrijednost zarada smanjena za 2,3 odsto.

Penzije će u ovoj godini, kako je najavljeno iz Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, biti nominalno veće za dva odsto, a s obzirom na rast inflacije one će realno biti manje za 0,6 odsto.

Penzije se godišnje usklađuju za 75 odsto rasta inflacije i za 25 odsto rasta zarada. Kako zarade nemaju značajni rast, primanja najstarije populacije u Crnoj Gori usklađuju se samo za dio inflacije. Nova najavljena formula, prema nacrtu zakona o PIO, da se 75 odsto uzima od iznosa rasta koji bude veći bilo inflacije ili rasta zarada. To ni u ovom slučaju ne bi pomoglo jer je rast inflacije bio veći od rasta zarada. Jedino rješenje bila bi zaštita da povećanje penzija ne može biti manje od rasta inflacije.

Na godišnju stopu inflacije u 2018. godini najviše su uticali, zbog povećanja akciza, rast cijena alkoholnih pića i duvana za 19 odsto, prevoza i goriva za 5,7 odsto, kao i odjeće i obuće 3,8,…

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *