Komercijalnu banku kupuju Amerikanci?

U tekstu pod naslovom “Komercijalna ide Amerima?” beogradske “Večernje novosti” navode da država potpisuje ugovor sa “Lazardom”, koji je novi privatizacioni savjetnik za najveću domaću banku.

U tekstu se, nezvanično kao jedan od potencijalnih budućih vlasnika pominje investicioni fond “Ripplewood advisors” u vlasništvu biznismena Tima Kolinsa.

Uz taj fond, kao eventualni kupci pominju se i vlasnik Mk Grupe Miodrag Kostić, neimenovana turska banka, te mađarska OTP, koja je u međuvremenu kupila Vojvođansku banku i saopštila da namjerava da kupi Sosijete ženeral banku.

Država u Komercijalnoj banci ima 42 odsto vlasništva, EBRD 24,4, a IFC, kao dio Svjetske banke 10 odsto.

Novosti u tekstu podsjećaju da ukoliko država ne proda Komercijalnu ovim bi akcionarima morala da isplati 252 miliona eura, kako je dogovoreno 2006. godine, prije svetske ekonomske krize.

Tada je, naime, EBRD dokapitalizovala našu banku sa 70 miliona eura, a po nastupanju krize IFC je to isto učinila sa 40 miliona. Njemački DEG fond je uložio 20, a švedski Svedford deset miliona eura, dok je EBRD u tom trenutku dokapitalizovala Komercijalnu sa još 50 miliona eura.

Tender za prodaju biće raspisan krajem juna, pišu Novosti.

Check Also

Lučić: Cilj nam je da se širimo na nova tržišta, kao što su Sjeverna Makedonija, Njemačka i Švajcarska

Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija, učestvovao je na Regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *