Ako takse ostanu do juna Srbiji šteta u stotinama miliona

Dodajte komentar

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, u utorak je ponovio stav da uvećane takse nametnute Srbiji i BiH neće biti ukinute i upozorio da, ako se vladajuća koalicija raspadne, ta mjera će ostati na snazi do juna.

Odluka koja je počela da važi 21. novembra prošle godine doći će, sudeći prema aktuelnim političkim događajima na Kosovu, glave i samoj vladi. Ili će biti ukinute.

Ako bi se obistinile prijetnje Ramuša Haradinaja od prije nekoliko dana da bi takse od 100 odsto mogle da ostanu na snazi do juna, posljedice po privredu Srbije bile bi katastrofalne.

Da je nemogućnost prodaje robe iz centralne Srbije nanijelo već veliku štetu srpskoj privredi potvrđuje i ministar trgovine i turizma Srbije Rasim Ljajić koji kaže da će ako odluka o taksama bude važila još neko vrijeme, “neki drugi igrači” preuzeti prostor na KiM koji je imala Srbija, a da će dugoročna šteta biti veća od trenutnih 66,2 miliona eura.

A prostor su, prema njegovim riječima, već zauzeli takoreći svi u regionu – od Makedonije, Hrvatske, Bugarske pa do Grčke i Slovenije, koja je imala najveći skok izvoza od čak 123 odsto.

Ako za dva mjeseca, koliko su prištinske takse na snazi, šteta iznosi 66,2 miliona eura, može se pretpostaviti da će se, ukoliko takse ostanu do juna, šteta izražavati u stotinama miliona eura.

Od uvođenja 100 odsto taksi na proizvode iz Srbije i BiH, povećan je priliv proizvoda iz Albanije i Makedonije na tržištu kosovske teritorije.

Prema riječima Adriatik Stavilecija, portparola kosovske carine, priliv prizvoda iz drugih zemalja na kosovskom tržištu je u porastu, u velikoj mjeri iz Albanije i Makedonije.

Podaci albanskog državnog Instituta za statistiku pokazuju da je albanski izvoz na Kosovo u decembru porastao za 44,5 odsto, a najveći rast je zabilježan kod prehrambernih proizvoda, žitarica i građevinskih materijala.

Prema zvaničnim podacima kosovske carine, priliv proizvoda iz Srbije prije uvođenja taksi, 21. novembra prošle godine iznosio je oko 1,2 miliona eura, dok je sada taj uvoz opao na vrijednost od oko 600.000 eura dnevno.

Od kako su SAD i EU počele da vrše pritisak na Prištinu, kosovski premijer Ramuš Haradinaj više puta je najavljivao ukidanje taksi, pa se predomišljao.

Sjedinjene Američke Države nezadovoljne su neposlušnosću Haradinaja, koji uporno odbija da izvrši nalog Vašingtona i ukine nametnute uvećane takse na proizvode iz Srbije i BiH.

Situacija je očigledno dodatno eskalirala nakon što je u četvrtak nezadovoljan sastankom sa Hašimom Tačijem, Kadrijem Veseljijem i Ramušem Haradinajem, ambasador SAD Filip Kosnet navodno, kako pišu mediji, demonstrativno napustio sastanak.

Prethodno je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Boton ukorio lideraa ABK i lično mu prenio poruku predsjednika Donalda Trampa.

Kadri Veselji, predsjednik kosovskog parlamenta potvrdio da su Sjedinjene Države tražile suspenziju taksi i to na zahtjev američkog predsjednika Donalda Trampa. On je rekao da bi Prištini trebalo da budu bitniji odnosi sa SAD, a ne takse za proizvode iz Srbije i BiH.

Zadržavanje taksi se čini nevjerovatnim i zbog međusobnog neslaganja kosovskih zvaničnika oko ove mjere. Haradinaj, čini se, sve više gubi podršku u pogledu njegove istrajnosti o zadržavanju taksi, dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova.

Telegraf.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *