Srbija: Banke smanjile trgovcima provizije na platne kartice

Dodajte komentar

Većina od 11 banaka koje se bave prihvatanjem platnih kartica na prodajnim mjestima širom Srbije smanjila je provizije trgovcima.

Banke su provizije, kako se navodi u saopštenju Narodne banke Srbije, smanjile u periodu od 17. do 31. decembra 2018. godine, neke čak i za 0,5 procentnih poena.

Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod transakcija na osnovu platnih kartica, koji je na snazi od 17. decembra, podrazumijeva naknade od najviše 0,2 odsto za debitne i 0,3 odsto za kreditne kartice, a u prelaznom periodu je predviđen maksimum od 0,5 odsto za debitne i 0,6 odsto za kreditne kartice.

Pojedine banke-prihvatioci kartica su u većoj mjeri snizile provizije manjim trgovcima u odnosu na druge kategorije trgovaca, pokazuju podaci koje je NBS prikupila tokom 14 dana od stupanja Zakona na snagu, radi praćenja efekata ograničavanja međubankarskih naknada na visinu trgovačke naknade.

Prikupljeni podaci, kako navode iz NBS, takođe, pokazuju da se trgovačke naknade razlikuju od banke do banke, a različite su i po kartičnom brendu i veličini trgovca.

Iz centralne banke su još jednom pozvali poslovne banke da u što kraćem periodu preispitaju svoje poslovne odluke u vezi sa trgovačkim naknadama i da na optimalan način iskoriste potencijal smanjenja međubankarskih provizija na evropski nivo, a koje, kako podsećaju, predstavljaju osnovnu komponentu trgovačkih provizija.

“Samo na ovaj način se može ostvariti zajednički cilj svih učesnika na tržištu platnih kartica, a to je povećanje broja prihvatnih mjesta, kao preduslova za rast broja kartičnih transakcija”, ističe NBS.

Takođe poziva sve trgovce da ukoliko nisu zadovoljni, traže sniženje naknada od svoje banke, odnosno da potraže ponude od drugih banaka.

“Podsjećamo banke, da u slučaju da visina trgovačke naknade bude nesrazmjerna stvarnim troškovima pružanja ove usluge, Narodna banka Srbije, uz pribavljanje prethodnog mišljenja Komisije za zaštitu konkurencije, može propisati i najviši procentualni i/ili fiksni iznos trgovačke naknade koji se može naplatiti za izvršenje te usluge”, poručuju iz NBS.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *