Za 67 oklopnih vozila 30 miliona eura

Dodajte komentar

Ministarstvo odbrane Crne Gore započelo je procedure nabavke 67 oklopnih vozila za potrebe Vojske Crne Gore. Ovaj Vladin resor planira da se u 2019. godini kreditno zaduži 30 miliona eura za kupovinu 67 oklopnih vozila, previđeno je Zakonom o budžetu za 2019. godinu. U Vladinim dokumentima navodi se da će u 2019. izdvajanja za odbranu porasti za 2,98 odsto u odnosu na prošlu, što je uslovljeno nabavkom oklopnih vozila i ratama za helikoptere, piše Pobjeda.

“Po definisanju taktičko-tehničkih karakteristika Ministarstvo odbrane je obavilo konsultacije sa renomiranim svjetskim proizvođačima ove vrste vozila iz različitih zemalja. Do sada su obavljeni razgovori sa sljedećim kompanijama: Iveco Defence Vehicles-Republika Italija, Urovesa-Španija, Nurol Makina i BMC-Republika Turska, Elbit Systems-Izrael, Lockheed Martin i Oshkosh Defence LLC-Sjedinjene Američke Države”, saopšteno je Pobjeđi iz Ministarstva odbrane.

Na pitanje koje su okvirne karakteristike oklopnih vozila koja će biti kupljena, u Ministarstvu kažu da je posebna pažnja posvećena ispunjavanju međunarodnih standarda. Takođe posebna pažnja se poklanja ispunjavanju važećih međunarodnih standarda na polju zaštite i bezbjednosti posade dodaju iz resora odbrane.

“Tražena balistička zaštita je definisana u skladu sa NATO standardom STANAG 4569, nivo 2 balističke zaštite od puščanih projektila, nivoi 2a i 2b za protiv minsku zaštitu. Takođe traženo je da postoji mogućnost dodatne balističke zaštite kabine do nivoa 3, ugradnjom dodatnih balističkih panela”, objašnjavaju u Ministarstvu.

Pored navedenih glavnih karakterstika u oblasti balističke zaštite, traženo je, kako ističu, da vozilo posjeduje visoki stepen prohodnosti u savlađivanju različitih konfiguracija terena, vodenih i drugih prepreka, a da svojim gabaritima bude prilagođeno za prevoz maksimalno pet vojnika i njihove opreme.

“Nabavljena LOPV će biti opremljena sa adekvatnim oružnim sistemima za izvršavanje namjenskih zadataka deklarisanih jedinica Vojske Crne Gore”, zaključuju u Ministarstvu.

Komentarišući nabavku ovih vozila, vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da su laka oklopna vozila potrebna u Vojsci Crne Gore za popunu 1. i 2. pešadijske čete, dvije jedinice koje će biti jezgro snaga, uvijek spremnih za učešće u operacijama koje vodi NATO.

“Rok koji je definisan za postizanje osposobljenosti i opremljenosti za NATO je kraj 2020. godine i do tada crnogorska pješadija mora da se preoruža sa lakim oklonim vozilima točkašima. Za VCG definisano je da će moći angažovati ojačanu pješadijsku četu u dvije rotacije od po šest meseci (znači po jednu od dvije deklarisane čete) ili ako je misija duža onda jedan vod može da se stalno drži na terenu sa smjenama na šest meseci. Za te jedinice predviđena su nova vozila jer je njima potrebna zaštita u misijama podrške miru i odgovara na krize kako se to zvanično definiše. Do sada kontigent VCG u Afganistanu koristio je pozajmljena patrolna vozila, ali zahtev NATO je da VCG bude samodovoljna kada se radi o tehnici i naoružanju koje koriste njeni vojnici na misijama u inostranstvu”, objašanjava Radić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *