Lihtenštajn: Pauza od 90 minuta i 7 slobodnih dana za “sportski praznik”

Dodajte komentar
Glavni grad Lihtenštajna - Veduz

Iako je najbogatija zemlja Evrope, barem prema podacima CIA-e, Lihtenštajn nema aerodrom ni željeznicu, a građani imaju pauzu za ručak dugu čak 90 minuta, piše Quartz.

Tokom tih sat i po, od 12 do 13:30 sati, država mora biti u tišini, odnosno nije dozvoljeno “košenje travnjaka ni glasna zabava” .

Uz to, Lihtenštajn svojim građanima nalaže da svake godine u februaru ili martu uzmu sedam dana slobodno kako bi se bavili sportom, na takozvani. “sportski praznik”, a porez na dobit je među najnižima u Evropi – 12,5 posto.

Ta država nema izlaz na more, jedna je od najmanjih zemalja svijeta, a ima manje od 40.000 stanovnika, od kojih su trećina stranci. Iako nije zemlja članica Evropske unije, dio je Evropske slobodne trgovinske zone (EFTA), šengenskog prostora i Evropskog ekonomskog prostora. Kako je sve to moguće? Nakon Prvog svjetskog rata Lihtenštajn se našao na ivici bankrota, pa je zemlja odlučila da smanji poreze. a je u 1950-ima najviši porez je bio samo 1,4 posto što je, naravno, privuklo strane korporacije da svoja sjedišta otvore upravo u Lihtenštajnu.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *