Smanjenje proizvodnje nafte umjesto rata cijenama

Rusija ne treba da pokreće rat cijenama nafte protiv SAD nego treba da se drži politike smanjenja proizvodnje čak i ako srednjeročno izgubi dio tržišnog udjela, izjavio je Kirl Dmitrijev, šef Ruskog fonda za direktne investicije.

Rusija i OPEK Su od 2017. godine prvi put počeli zajedno da umanjuju proizvodnju u pokušaju da podstaknu rast cijene sirove nafte.

Nakon što je ovaj pakt sklopljen, barel nafte je počeo da se prodaje po cijeni od 60 do 85 dolara, dok je ranije koštao 30 dolara manje.

“Da bi američka proizvodnja iz škriljaca išla nadole, potrebno je da cijena barela bude 40 dolara ili manja. To nije zdravo za rusku ekonomiju”, rekao je Dmitrijev, šef državnog investicionog fonda.

On je tokom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu izjavio da ne treba pokretati nadmetanje radi uništenja američkog vađenja nafte iz škriljaca.

Dmitrijev je prije tri godine u Davosu bio prvi ruski zvaničnik koji je javno pomenuo mogućnost zajedničkog nastupa Rusije i OPEK-a na svjetskom tržištu nafte.

U to vrijeme, cijena nafte doživjela je kolaps nakon što je Saudijska Arabija povećala proizvodnju da bi nanijela štetu proizvođačima u SAD, koji imaju veće troškove.

Dmitrijev je rekao da je rast cijene usljed smanjenja proizvodnje Rusiji donio dodatni prihod od 110 milijardi dolara.

Check Also

Bitcoin preko 40.000 dolara

Nakon prekjučerašnjeg blagog pada vrijednosti, tržište kriptovaluta je jutros u zelenom i bilježi blagi rast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *