Produžen moratorijum u Atlas banci

Dodajte komentar
Atlas banka u Podgorici

Na predlog privremenog upravnika Atlas banke, Centralna banka Crne Gore danas je izdala nalog za produženje privremene obustave plaćanja obaveza ove banke na period od 90 dana.

Kako je saopšteno iz Centralne banke, od moratorijuma su izuzete obaveze plaćanja po osnovu potraživanja koja se odnose na zarade i druga lična primanja (plate, penzije, socijalna davanja i dr.) povjerilaca Atlas banke, naknade štete nastale po život i zdravlje i tekućih troškova koji su neophodni za redovno funkcionisanje Atlas banke.

“Zakonom o bankama propisana je mogućnost produženja moratorijuma do 90 dana. Cijeneći činjenicu da u postupku dokapitalizacije do danas još niko od postojećih akcionara nije izvršio upis i uplatu emitovanih akcija, privremeni upravnik je predložio produženje moratorijuma na maksimalan period od 90 dana, u okviru kojih se planira završiti postupak dokapitalizacije banke u skladu sa zakonom i eventualno vraćanje banke pod kontrolu akcionara”, ističu u CBCG.

Imajući u vidu da je ovo produžena mjera privremene obustave plaćanja Atlas banke koja može biti kraćeg roka trajanja u odnosu na definisani period, iz te finansijske institucije su poručili da se nadaju da će deponenti i drugi povjerioci Atlas banke imati razumijevanje za preduzete aktivnosti koje se sprovode u cilju očuvanje imovine Atlas banke i zaštite deponenata.

Centralna banka je 7. decembra donijela rješenje o uvođenju privremene uprave u Atlas i IBM banci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *