Žugić: Irena Radović iznijela niz neistina, bila je favorizovana u odnosu na ostale viceguvernere

Dodajte komentar

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić je danas pred sudijom Osnovnog suda u Podgorici, Mladenom Grdinićem, u skopu svog iskaza negirao jučerašnje navode bivše viceguvernerke Irene Radović. Radović je tokom jučerašnjeg suđenja iznijela niz optužbi na račun Žugića, i između ostalog kazala da je od nje tražio da “smješta ljudima”. Guverner je rekao da ga Radović  optužuje bez dokaza.

Žugić je posebno naglasio i da je Radovićeva bila favorizovana u odnosu na ostale viceguvernere, te da je na njen zahtjev odobravao školovanje u Frankfurtu, kao i kurseve u Beču.

“Govoriću na bazi činjenica i na osnovu materijalnih svjedoka. Ja sam u svom mandatu prvo naimenovao tužilju za svog savjetnika nakon toga predložio sam njeno unaprijeđenje na funkciju viceguvernera. Radeći kao viceguvener ja sam davao punu podršku i ona je u početku lijepo sa mnom sarađivala. Sve opravdane zahtjeve ja sam odobrio. Gospođa Radović je u odnosu na dva druga viceguvernera bila blago favorizovana. Sve sam ovo uradio zbog kasnije efikasnijeg obavljanja posla u CBCG”, istakao je Žugić.

Guverner je rekao da ne isključuje mogućnost da je odobrio i određene neopravdane zahtjeve. Radovićeva je juče u svom izlaganju kazala da je bila manje plaćena od ostala dva viceguvernera. Žugić je rekao da to nije tačno.

“Što se tiče zarade bila je favorizovana u odnosu na druga dva guvernera. Mislim da je u periodu dok je tužilja obavljala poziciju viceguvernera imala nešto veću zaradu od viceguvernera Radonjića, a nešto nižu od Nikole Fabrisa zato što su imali različit minuli staž i razliku u akademskom zvanju. Favorizovana je u dijelu što nijedan viceguverner nije imao plaćena školovanja. Njoj su plaćena četiri školovanja za razliku od ostalih kojima nije plaćeno nijedno. Za vrijeme obavljanja funkcije imala je 12 službenih putovanja, za razliku Miodraga Radonjića koji je imao jedno, a Fabris 11 pri čemu dodajem da je Fabris imao četiri putovanja preko Vlade”, kazao je Žugić.,

Radović

 

Žugić je danas istakao da u periodu dok je Radovićeva obavljala funkciju viceguvernerke sa njom nije imao nikakav razgovor u kojem je sugerisao da je potrebno izvršiti ponovnu kontrolu jedne domaće banke.

Kad je riječ o kontroli strane banke, Žugić je rekao da je tačno da je u vezi sa tom bankom od više klijenata dobio informaciju da je izvršeno krivotvorenje ugovora o kreditu.

Zatim je, kako je rekao, sugerisao tužilji da izvrši kontrolu te banke, smatrajući da se tu radi o nedostatku interne procedure o upravljanjima rizicima.

Žugić je negirao navode da je zahtijevao od tužilje da direktoru strane banke “nađe nešto”.

“To nije tačno. Ja sam rekao” istražite to”. Da pojasnim. Prva revizija u toj stranoj banci nije našla nepravilnosti. Ja ne znam da li je i bilo moguće da se tom revizijom otkriju nepravilnosti. Ja sam u svom kabinetu imao građane koji su se meni lično žalili da su prevareni. Zbog toga sam naložio ponovnu reviziju. Na moj zahtjev, ponovnom revizijom otkriva se da je jedan službenik krivotvorio 102 ugovora i time nanio štetu od više miliona eura na račun te banke”, kazao je Žugić.

Žugić je dalje u svom iskazu naveo da je znao da Radović za nova zaduženja nema dovoljno radnika, te da joj je pružio potpunu podršku.

“Znao sam da tužilja za obavljanje novih zaduženja nema dovoljno radnika te osim što sam dao podršku da zaposleni iz sektora supervizije banaka mogu da pređu u njen sektor, što sam istakao na više kolegijuma Centralne banke. Odobrio sam i formiranje radnih grupa i zadužio sve sektore na punu podršku tužilji, a nakon toga odobrio i interni oglas za zapošljavanje u tom sektoru. Nakon dva dana u mom kabinetu obavljen je razgovor sa tužiljom, a u prisustvu viceguvernera Radonjića i direktora Radoice Luburića, kao da sam znao da će nešto da se desi. To definitivno nisu bili razgovori u četiri oka, kao što tužilja navodi”, kazao je Žugić.

On je objasnio da mu se tužilja obraćala imperativnim tonom i da je od njega zahtijevala da izvrši sve njene zahtjeve, a najviše je insistirala da zaposli za stalno Mirjanu Gazivodu koja je tada bila strani državljanin sa privremenim boravištem.

“Ja sam odgovorio da ću izaći u susret koliko mi zakon dozvoljava te sam elaborirao moje mišljenje preko primjera koji mi se desio dok sam upravljao Fondom PIO i imao takvu grešku zbog čega je protiv mene podnijeta krivična prijava. Govorio sam najblažim mogućim tonom, što mogu da potvrde svjedoci. Irena Radović to nije željela da shvati i ponavlja mi stalno “obećao si obećao si dok smo se dogovarali oko novog sektora”. Tada je viceguverner Radonjić njoj kazao – guverner vam je rekao da će izaći u susret koliko mu zakon dozvoljava. Tužilja se tada prema vicegucerneru Radonjiću počela ponašati na jedan, blago rečeno, neprijatan način koji ja nikada nisam vidio. Izgovorila je takve gadosti koje nikada nisam čuo i to je bilo potpuno nepoštovanje ni guvernera, ni kabineta, niti kolega u kabinetu”, istakao je Žugić.

Žugić je dodao da je pored svega toga dogovor ostao da se tužilji izađe u susret koliko zakon omogućava i to je rezultiralo time da je ugovor zaključen u popodnevnim časovima.

Kada je u pitanju zahtjev MANS-a i kao i zahtjev Irene Radović da se izvrši uvid u personalni dosije na ime guvernera i vicegucernera, Žugić je rekao da se u početku složio sa tim, ali je, kasnije Savjet CBCG odbio taj zahtjev.

To što je sada u ovom svojstvu u sudnici, kako je rekao Žugić, prvi put mu se dešava u životu, iako je čitavog života bio na rukovodećim pozicijama.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *