Rezultati IBM-a premašili očekivanja

Dodajte komentar

Američki tehnološki div IBM ostvario je u zadnjem tromjesečju prošle godine neto dobit od 1,95 milijardi dolara, nakon što je u istom razdoblju godinu ranije poslovao s gubitkom, čime je premašio očekivanja analitičara.

Podeđenja radi, u istom tromjesečju 2017. IBM je poslovao s gubitkom od 1,05 milijardi dolara. No, prihodi su mu pali za tri posto na 21,76 milijardi dolara te tako već drugo tromjesečje zaredom padaju na godišnjem nivou.

Izvršna direktorica Ginni Rometty, koja je od 2012. godine na tom položaju, kompaniju usmjerava prema brže rastućim segmentima poput poslovanja u oblaku, softvera i drugih usluga, udaljujući je od tradicionalnih hardverskih proizvoda.

U oktobru lani kompanija je tako dogovorila kupovinu softverske kompanije Red Hat za 34 milijarde dolara, što je njena najveća akvizicija u više od 100 godina dugoj istoriji IBM-a.

U cijeloj 2018. IBM je ostvario gotovo 80 milijardi dolara prihoda, što je za jedan posto više nego godinu ranije.

Pritom su prihodi od njegovih strateških dijelova poslovanja porasli 9 posto, na 39,8 milijardi dolara, od čega prihodi od poslovanja u oblaku za 12 posto, dostigavši 19,2 milijarde dolara. U cijeloj 2018. godini IBM je tako ostvario zaradu po dionici od 13,8 dolara, dok u ovoj godini očekuje ostvariti najmanje 13,9 dolara.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *