Naslovne strane dnevnih novina za 22. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dnevne novine

Marković na Svjetskom ekonomskom forumu

Predsjednik Vlade Duško Marković boravi od danas u Davosu u Švajcarskoj, gdje će do 25. januara predvoditi delegaciju Crne Gore na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma (WEF). On će učestvovati u diskusiji “Stvaranje snažnih partnerstava za rast i mir na Zapadnom Balkanu”, čiji je fokus identifikacija zajedničkih izazova i unapređenje tekućih napora, uključujući promociju snažnih javno-privatnih partnerstava i pomirenja.

Knežević najavio učešće u dokapitalizaciji banke

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević “spreman je da učestvuje u dokapitalizaciji Atlas banke”, a od privremene uprave će zatražiti da se planski i kontrolisano, a u dogovoru sa akcionarima banke, deblokiraju depoziti i klijentima omogući da redovno posluju preko banke i servisiraju svoje obaveze.

Za projekte finansijske kontrole i javnih nabavki 2,74 miliona eura

Ministarstvo finansija izabralo je konzorcijume koji će u naredne tri godine realizovati dva tendera vezana za poboljšanje rada njenih sektora, ukupne vrijednosti 2,74 miliona eura. U pitanju su projekti “Unapređenje budžetskog sistema, višegodišnjeg budžetskog planiranja i sistema javne finansijske interne kontrole” i “Implementacija elektronskog sistema javnih nabavki”, za koje je Evropska unija ukupno opredijelila 3,2 miliona eura, a oba konzorcijuma – osim evropskih – čine i IT kompanije iz Srbije.

Dan

Javnost mora da zna za haos u CBCG

Iz Demokratskog fronta (DF) zatražili su juče od pravosuđa da suđenje za mobing u Centralnoj banci (CBCG) bude otvoreno za javnost. Navode da građani, koji imaju novac u bankama, zaslužuju da budu informisani kako najodgovorniji funkcioneri CBCG zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja. Danas je jasno, kako su naveli, da je zbog teškog kriminala i korupcije u CBCG oštećen veliki broj građana, koji imaju novac u bankama i da je ugrožena stabilnost bankarskog sektora.

Crna Gora nije spremna za novu krizu

U slučaju nove finansijske krize Crna Gora je iscrpila glavni mehanizam – povećanje javnog duga – za ublažavanje posledica koje će recesija donijeti Kako Centralna banka Crne Gore nema emisionu funkciju niti dodatne alate monetarne politike, sve ukazuje da će udar krize u Crnoj Gori biti mnogo snažniji od udara iz 2008. godine Nova velika finansijska kriza dogodiće se u 2020. godini i označiće početak dugotrajne recesije na globalnom nivou.

Prijavio Miličkovića

Manjinski akcionar Elektroprivrede Momo Joksimović podnio je vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću krivičnu prijavu protiv drugog manjinskog akcionara Vasilija Miličkovića zbog, kako je naveo, iznošenja u javnosti grubih neistina protiv premijera, Vlade, nadležnih ministara, zatim upravnih odbora u EPCG, pojedinih sudija, tužilaca, čime je povrijedio ugled, čast i dostojanstvo ovih organa i institucija odgovornih lica u tim organima.

Pobjeda

Hale prošle za trećinu procijenjene vrijednosti

Četiri hale bivše fabrike “Radoje Dakić biće prodate kompanijama “Lojal i “Voli trejd za trećinu procijenjene vrijednosti u postupku neposredne pogodbe, namjera je stečajnog upravnika Mladena Markovića. Na ovakav postupak Marković se odlučio zbog, kako je naveo u obavještenju o namjeri unovčenja imovine, dosadašnjih bezuspješnih prodaja putem javnog nadmetanja, jer za ovaj dio imovine nije bilo zainteresovanih. “Voli trejd je dostavio za deset hiljada nižu ponudu za halu površine 1.497 kvadrata, procijenjenu na 41.500 eura. Nikšićka kompanija “Lojal” je za imovinu procijenjenu na 625.100 eura ponudila 190.000 i to za tri hale ukupne površine petnaest hiljada kvadrata.

Žurić profesionalni predsjednik borda

Aleksandar Zurić, predsjednik Odbora direktora Monteputa, trebalo bi da uskoro tu funkciju obavlja profesionalno, što podrazumijeva veću zaradu, saznaje Pobjeda. Žurić je do sada, prema njegovom imovinskom kartonu, primao mjesečno 542 eura za predsjedavanje Odborom direktora Monteputa.

Azerbejdžanci ne mogu da grade stanove u Morinju

V.d. glavnog državnog arhitekte Dušan Vuksanović nije juče dao saglasnost hercegnovskoj kompaniji ADC na idejno rješenje za izgradnju kompleksa stambenih objekata u nizu, projektovanih na 12 parcela u zahvatu DUP-a Morinj u opštini Kotor. Saopšteno je daje zahtjev odbijen zbog toga što punomoćnik ove kompanije nije dostavio dokaze da u ovom slučaju ima svojstvo investitora, odnosno aktivno legitimisane stranke.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *