Poslodavci: Što prije smanjiti troškove rada

Unija poslodavaca smatra da je neophodno što prije smanjiti troškove rada, kako bi se otvorila nova radna mjesta i stvorile nove firme. Ističu da im je drago što ih u tome podržavaju i sindikati.

Kako je Pobjedi kazala predsjednica UPCG Svetlana Vuksanović, oni duže ukazuju na neophodnost smanjenja opterećenja na rad, koja su najveća u regionu, jer ovakvo stanje ne doprinosi povećanju održivosti poslovanja, otvaranju novih radnih mjesta, formalizaciji rada i stvaranju novih poslovnih subjekata.

Naši zahtjevi za smanjenje troškova rada izneseni su prije nego što se na Socijalnom savjetu pojavila inicijativa za povećanje minimalne zarade. U tom kontekstu smatramo da je zahtjev za smanjenje opterećenja zarade prioritet, tj. prethodno pitanje, čije rješavanje u korist privrede treba da bude preduslov za pregovore o povećanju minimalne zarade”, rekla je Vuksanović.

Ona smatra da poslovni ambijent nije zadovoljavajući, i da je njegovo poboljšanje izazov za vladu, opštine i druge donosioce odluka čija djelatnost utiče na privredu.

“Unija poslodavaca stoji kao ozbiljan i odgovoran partner koji će objedinjavati zahtjeve privrede i nuditi konstruktivna rješenja”, kazala je Vuksanović.

Dodaje da Socijalni savjet još nije na mjestu koje mu pripada, iako se, kaže, može konstatovatii osjetan napredak u posljednjem periodu.

“Apelujemo na Vladu i ministarstva da u budućnosti predmet diskusije na Socijalnom savjetu bude svaki propis koji je od uticaja na privredu. Uvećanje značaja ovog tripartitnog tijela treba da bude cilj svih segmenata društva, jer je Socijalni savjet bitan instrument kojim možemo ubrzati napredak privrede i kvaliteta života građana. To je konstatovano i zaključcima sa posljednje sjednice Savjeta za konkurentnost kojim predsjedava premijer Duško Marković”, kazala je Vuksanović.

Check Also

Telekom: Osim besplatnih gigabajta, otključani i Extra TV kanali

Nakon besplatnog interneta koji za slobodne dane povodom Dana nezavisnosti poklanjaju korisnicima, Crnogorski Telekom je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.