Veliki broj klijenata javio se Obmudsmanu povodom situacije u Atlas i IBM banci

Dodajte komentar

Veliki broj klijenata zbog situacije u IBM i Atlas banci javio se bankarskom ombudsmanu kako bi im pojasnio prava. Nadležni organi stečajne i prinudne uprave imaju jasno određene nadležnosti i ovlašćenja, a prava klijenata štite zakoni, kazao je našoj televiziji bankarski ombudsman Halil Kalač. Uvjeren je da njihova prava neće biti ugrožena jer postoje adekvatni mehanizmi za to.

Prema podacima Centralne banke građani i pored dešavanja u IBM i Atlas banci i dalje imaju povjerenje u bankarski sistem. To, kako su istakli, potvrđuje informacija da su od sedmog decembra do trećeg januara depoziti u svim bankama porasli za 10 miliona eura.

Sve ukazuje na to da je vrhovna monetarna institucija postupila krajnje odgovorno kada je uvela stečaju IBM i prinudnu upravu u Atlas banku. Time se zaštitio bankarski sektor i građani. Bankarski ombudsman za Novu M kazao je da je bilo interesovanje određenog broja klijenata tih banaka, koji su od institucije na čijem je čelu Halil Kalač, tražili pojašnjenja njihovih prava u novonastaloj situaciji.

“Zakonski normativno to sve uređeno i definisano. Ja sam ih uputio koji su to zakoni, i tako dalje, koja su njihova prava i sve što njima pripada i definisano, i da će ti organi ispoštovati to. Naravno, to su organi koje je Centralna banka postavila sa svojim ovlašćenjima i tako dalje, za taj rad”, kazao je Kalač.

Iznos garantovanih depozita u IBM banci je oko 22 miliona EUR, deponenata je 2817, a onih koji imaju garantovani depozit do 50.000 EUR je 2.652.

“Tako da je to visok procenat. Kad je u pitanju Atlas banka, gde je još privremena uprava prisutna, tu sam kazao da klijenti će raspolagati svojim depozitima tek posle isteka moratorijuma koji je predviđen prirodnom upravom. Naravno da su sve informacije da su tamo stanja takva da će se to i ostvariti, da će posle isteka moratorijuma moći da raspolažu svojim depozitima”, zaključio je Kalač.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *