Evropa se sprema za “tvrdi Brexit”

Premijer Francuske Eduard Filip pokrenuo je plan za vanredne situacije kako bi se pripremio za izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora.

Nakon što je britanski parlament odbacio sporazum o povlačenju, Filip je rekao da plaanovi moraju da se donesu i da će u francuske luke i aerodrome biti uloženi milioni.

Jedan zvaničnik EU će sada posetiti svih 27 glavnih gradova zemalja članica zbog koordinacije za plan bez dogovora.

Zemlje EU koje su blisko povezane sa Britanijom su već počele da se pripremaju za izlazak tezemlje 29. marta bez dogovora.

“Sve ovo sada shvatamo vrlo ozbiljno jer mogućnost Bregzita bez dogovora postaje sve veća nakon utorka”, rekao je portparol Evropske komisije Margaritis Šinas. “Ovo je posao koji je u toku i on se u potpunosti razvija. Mi ne rizikujemo.” 

On je takođe otkrio da su predsjednik Komisije Žan Klod Junker i britanska premijerka Tereza Mej uputili poruke jedno drugom nakon događaja u utorak, ali je rekao da nisu razgovarali.

Njemački ministar ekonomije Peter Altmajer upozorio je da će “svi u Evropi izgubiti” od odlaska Velike Britanije bez sporazuma.

Kako se evropske vlade pripremaju? 

Države sa bliskim trgovinskim vezama sa Britanijom su najizloženije, uključujući Irsku, Holandiju i Nemačku.

Francuska se već priprema za 29. mart i Filip je rekao da će zakon obezbijediti pravni okvir za “težak Bregzit”.

Oko 50 miliona eura će biti uloženo u luke i aerodrome, a ta zemlja će aktivnosti usmjeriti na kontrolne tačke i parkinge, sa mogućim imenovanjem 580 carinskih i veterinarskih službenika.

Premijer Irske Leo Varadkar je pred parlament te zemlje izneo plan vlade za Bregzit bez dogovora.

Od svih zemalja članica EU, Irska ima najbliže veze sa Ujedinjenim Kraljevstvom i veliki dio vladinih neprioritetnih poslova se ukida, kako bi se usmjerila na mjere koje pokrivaju zdravlje, komunikacije, obrazovanje, finansije, zapošljavanje i pravdu.

Holandska ministarka spoljne trgovine Sigrid Kag izjavila je u sredu uveče da Holandija pokreće veliku informativnu kampanju 28. januara.

“Nakon Irske, holandska ekonomija je najviše povezana sa britanskom”, rekla je ona, pozivajući se na izvoz ribe, mesnih prerađevina i cvijeća. Upozorila je da mnoga mala i srednja preduzeća nisu uspjela da se dovoljno pripreme za Bregzit bez dogovora.

Njemački ministar inostranih poslova Heiko Mas je rekao da će planovi za neuredan Bregzit morati da se pojačaju.

“U narednim danima i nedjeljama, uradićemo sve što možemo kako bi Britanija izašla sa, a ne bez sporazuma”, izjavio je on u Bundestagu.

Španija je u četvrtak saopštila da će osoblje imigracionih odjeljenja biti pojačano ako Velika Britanija napusti EU bez dogovora. Oko 310.000 građana Velike Britanije živi u Španiji i oni će morati da potvrde svoju rezidenciju u skladu sa Bregzitom bez dogovora, rekli su zvaničnici.

Španski ministar rada rekao je da dve zemlje imaju “bliske i čvrste” odnose i da rade na bilateralnom sporazumu.

Šta radi premijerka Britanije?

Tereza Mej će pred parlamentom morati da predstavi novi plan povlačenja iz EU do 21. januara prije glasanja poslanika koje će se održati osam dana kasnije.

Kolege iz kabineta će se sastati sa visokim opozicionim političarima, ali opozicioni lider laburista Džeremi Korbin je odbio da pregovarati sa premijerkom dok ne isključi mogućnost izlaska iz EU bez dogovora.

Predsjednik konzervativne stranke Brandon Levis odbacio je mogućnost razgovora o ostanku u carinskoj uniji.

Korbin je rekao da je poziv premijerke na međustrnačke razgovore o Bregzitu “predstava”.

Lider laburista pozvao je Terezu Mej da “odbaci crvene linije” i “ozbiljno razmisli o predlozima za budućnost”.

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.