Kompanije u EU pripremaju se za Brexit bez sporazuma

Dodajte komentar

Preduzeća u Evropske unije nakon odluke britanskog parlamenta o odbijanju sporazuma o Brexitu, nastavljaju da se pripremaju za buduće poslovanje s Velikom Britanijom i mogućnost izlaska zemlje iz Unije bez dogovora.

Francusko poslovno udruženje pozvalo je svoje članice da se pripreme za “najgori scenario”, a u Njemačkoj upozoravaju na haos koji bi mogao nastati.

Francusko poslovno udruženje Medef upozorilo je svoje članove da se pripreme za moguće poslovne probleme jer britanski poslanici nisu potvrdili sporazum o izlasku iz EU, navodi njemačka agencija dpa.

Predsjednik udruženja Geoffroy Roux de Bezieux izjavio je u saopštenju da je glasanje od utorka samo povećalo neizvjesnost.

Bez sporazuma, Brexit bi mogao zaustaviti slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala nakon 29. marta.

Najveći problemi se očekuju u ribarstvu, finansijskim uslugama, avioindustriji, automobilskoj industriji i turizmu

Vodeća njemačka poslovna organizacija, međutim, procjenjuje da bi haotični Bexit mogao izazvati haos u međunarodnoj trgovini.

Prema francuskoj novinskoj agenciji AFP, njemačka industrijska asocijacija (BDI) je podsjetila da će Velika Britanija bez dogovora nakon 29. marta. biti tzv. treća zemlja, a preduzeća će se suočiti s regulatornim i carinskim preprekama.

U ovom slučaju, očekuje se više problema u lancu snabdijevanja automobilske industrije. Njemačka automobilska industrija također ima proizvodnju u Velikoj Britaniji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *