Euribor index rate

“Kamate na stambene kredite znatnije će porasti nakon 2022. godine”

Glavni ekonomista Švedske banke Toni Mertsina tvrdi da će kamate na stambene kredite početi znatnije da rastu nakon 2022. godine. Kako je pojasnio, tada bi trebalo očekivati nešto brži rast euribora koji je trenutno na minimalnom nivou. Praktično, euribor koji je danas ispod nule, za četiri godine bi mogao da iznosi dva odsto, što bi današnju mjesečnu ratu od 250 eura podiglo na 310 eura.

“Prije nekoliko mjeseci očekivali smo da će šestomjesečni euribor dostići nivo od dva odsto u posljednjem kvartalu 2022. godine, ali na osnovu trenutne perspektive, ne treba isključiti da se to može dogoditi i kasnije. Naime, ekonomski rast u eurozoni je usporio prošle godine i očekuje se da će se iduće godine nastaviti da usporava. To znači da ekonomski podaci i očekivanja ukazuju na to da će Evropska centralna banka vjerovatno biti pažljivija prilikom povećanja kamatnih stopa, a upravo to određuje put euribora”, kaže Mertsina za “Blic” i dodaje da upravo oporavak Evrope znači i početak rasta evropske kamate, euribora.

Na pitanje treba li očekivati povratak euribora na nivo od četiri i više odsto odsto, koliko je on iznosio 2008. godine, naš sagovornik kaže da je “toliki nivo van domašaja njegove prognoze”.

Ovdašnji bankari, istovremeno, tvrde da euribor još godinama neće dostići vrijednost od prije svjetske krize.

“Euribor je još negativan, a očekujemo i da će ove godine tek neznatno da se oporavi, ali ostaće i dalje u negativnoj zoni. Sa bržim oporavkom privrede u Evropi možemo očekivati i brži rast euribora i to od 2022. godine”, kažu u jednoj stranoj banci koja posluje u Srbiji.

Check Also

Koliko su stare najstarije kompanije na svijetu: U Crnoj Gori najstarija Pošta (infografika)

Prosječan životni vijek kompanija u prethodnih 100 godina, bio je oko 60. Danas, rijetko koja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *