Makedonski studenti izumili električni bicikl s filterima za prečišćavanje vazduha

Grupa studenata Mašinskog fakulteta Univerziteta “Sv. Kiril i Metodij” u Skoplju, izumili su električni bicikl s ugrađenim filterima koji prečišćavaju vazduh.

Filip Poposki i Marko Naseski su dvojica od šest studenata koji su dio projekta GET (gradski eko-transport), a koji su za Anadolu Agency (AA) govorili o ovom projektu, njegovoj važnosti za društvo i načinu na koji su razvili ideju.

Kako su pojasnili Poposki i Naseski, suštinski cilj projekta je u gradovima u Makedoniji uspostaviti sistem ekološkog gradskog transporta na biciklima na koje će biti postavljeni filteri za prečišćavanje vazduha. Filterima koji će se moći postaviti gotovo na svaki bicikl, moći će se prečistiti devet kubnih metara vazduha po kilometru.

Ideju su dobili prije nešto više od godine i to nakon što su primijetili jako zagađenje vazduha. Željeli su učiniti nešto i pomoći u rješavanju problema što ih je podstaklo na realizaciju ove ideje.

Podršku im je pružio i profesor Ile Mirčeski i profesori drugih fakulteta Tehničkog kampusa.

Poposki je kazao kako proaktivni filteri postavljeni na točkove omogućavaju u prečišćavanju vazduha od čestica PM10, koje su najveći problem i najštetnije čestice kada je riječ o zagađenju.

Pojasnio je kako je bicikl sredstvo za one koji žele brzo stići do cilja i pomoći u smanjenju zagađenosti vazduha.

Bicikl koji prečišćava vazduh ima i mogućnost mijenjanja brzina, kao što je to slučaj i s klasičnim biciklima.

”Filter ne predstavlja dodatno opterećenje i ne troši električnu energiju. Može se postaviti na svaki bicikl”, rekao je Poposki.

Naseski je pojasnio kako je riječ o prototipu ovog bicikla i da ga namjeravaju razviti, a zatim ponuditi na tržište i uključiti u saobraćaj.

Check Also

Može li Evropa da napravi svoj Amazon?

Predsjednik Francuske, Emanuel Makron (Emmanuel Macron)  izložio je prošle nedjelje ambiciozan plan da Evropa do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *