Naslovne strane dnevnih novina za 12. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dnevne novine

Cijene goriva ispod regionalnog prosjeka

Cijene eurosupera 95 i eurodizela u Crnoj Gori su, nakon pojeftinjenja svih vrsta naftnih derivata u četvrtak za četiri do šest centi, ispod prosjeka u državama regiona, pokazuju podaci iz Biltena Ministarstva ekonomije. Savjetnik u Direktoratu za energetiku u Ministarstvu Tihomir Milatović kazao je da su sadašnje vrijednosti naftnih derivata na relativno niskom nivou, ali se ne mogu davati bilo kakve prognoze o njihovom kretanju u budućem periodu.

Prodati svi državni zapisi

Državni zapisi vrijedni 18 miliona eura i sa rokom dospjeća od 182 dana prodati su ukupnom iznosu na prvoj ovogodišnjoj aukciji. Prosječna stopa državnih zapisa iznosila je 0,47 odsto. Ukupan iznos dostavljenih ponuda bio je 28 miliona eura i rok dospjeća zapisa je bio 182 dana, odnosno 15. jul. Prošle godine održano je šest aukcija sa rokom dospjeća od 182 dana.

Za razvoj startapova 4,5 miliona u naredne tri godine

Podrška startapovima u naredne tri godine, predviđena Programom podsticanja inovativnih startapova, iznosi 4,5 miliona eura. Država će, kako je predviđeno programom, od ove do 2021. godine osigurati 1,3 miliona eura, dok će se iz opštinskih budžeta, od ukupnog iznosa, izdvojiti jedan milion. Programom se obezbjeđuje i 1,7 miliona za infrastrukturu i podizanje kapaciteta, od čega je više od milion eura podrške ugovoreno putem nacionalnih IPA fondova.

Pobjeda

U turizam ulažu 320 milionap

Iz Ministarstva odrzivog razvoja i turizma su zadovoljni proslogodisnjom sezonom i po prvi put ostvarenom milijardom eura prihoda. Kako je Pobjedi kazao resorni ministar Pavle Radulovic, izdata su misljenja za tehnicku dokumentaciju za 16 novih hotela u pet primorskih gradova.

Bankari na gubitku, trgovci na dobitku

Ukoliko bude usvojen zakon o medubankarskim naknadama, koji je sada u formi nacrta, a kojim su limitirane transakcije debitnom karticom na 0,2 odsto, a kreditnom na 0,3 dsto vrijednosti, na dobitku ce biti trgovci, na gubitku banke, a cijene za potrosace ce ostati iste kazao je Pobjedi generalni sekretar Udruzenja banaka mr Bratislav Pejakovic.

Ne mogu da naplate dva miliona od ostalih željezničkih preduzeća

U odrzavanje i rekonstrukciju pruge lani je ulozeno 20 miliona eura, rekao je Pobjedi izvrsni direktor kompanije Zeljeznicka infrastruktura Ljubisa Curcic. Onje naveo da preliminary podaci upucuju da ce ZICG proslu godinu zavrsiti u minusu. Glavni problem je naplata duga od dva miliona eura od ostalih Zeljeznickih preduzeca. Osim toga, imaju problem sa dugom kompanije prema zaposlenim iz minulog perioda.

Dan

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *