Kako su svjetske valute dobile ime?

Novac postaje preokupacija najčešće kada nam nedostaje. Ipak, pritom ljudi baš ne razmišljaju o istoriji valuta i otkud potječu ideje za njihova imena.

Ujedinjeno Kraljevstvo: Sterlinška funta

Britanska funta je nastala prije hiljadu godina za vrijeme Anglo-saksonske Engleske. Stoga je najstarija svjetska valuta. Ne zna se tačno porijeklo naziva, no porijeklo riječi “sterlinška“ je vjerovatno iz staro-engleske riječi “steorra“ što znači zvijezda. Britanski Normani su dodali deminutiv sufiksa – ling kako bi stvorili riječ koja bi značila mala zvijezda. Inače, to je sleng za mali srebrni peni.

Saksonsko kraljevstvo Velike Britanije je pustilo novac u opticaj i 240 “sterlinga“ je iskovano od funte srebra. Funta je jedinica za težinu.  Naziv prema težini nije neobičan. Na taj su način svoja imena dobile marka, lira, pezo i rublja.

SAD: Dolar

Dolar je postala službena američka valuta 1792., iako je iza sebe imao komplikovanu istoriju. Naime, boemski aristokrat grof Hieronymus Schlick je počeo da kuje srebrne kovanice koje je nazvao “Joachimstalers“. To je bilo ime doline gdje se iskopavalo srebro za novčiće, a sufiks  er pokazuje da potiče iz njemačkog jezika.
Njemačku riječ su skratili na Taler i prošla je kroz mnoge jezike: švedski daler, norveški dalar i holandski daaler. Primijenili su ju na druge kovanice, poput holandskog leeuwendalera što znači lavlji dolar. Imao je manju težinu od većine novčića pa je postao popularan za razmjenu jer je lakše putovao. Tako je preko Novog Amsterdama stigao u američke kolonije i ugrabio titulu službene valute.

Evropa: Euro

Dobio je naziv po Evropi što je prilično očigledno i zamijenio 1999. tadašnju evropsku jedinicu valute.  Korijene vuče od lika iz grčke mitologije – Evrope, a njegovo ime je nastalo od riječi Eurys što znači široko lice. Nije jasno otkud to ime kontinentu, ali Grci područje u kojem su živjeli zovu Evropa od 522. g. pr. Kr. S vremenom granice se taj dio proširio i nastao je kontinent.

Japan: Jen

Njegovo porijeklo je u japanskoj riječi en koja znači krug, a ima jezičku vezu s kineskim juanom i južnokorejskim vonom. Predstavili su ga 1871. Turisti koji su govorili engleski su izgovarali yen umjesto en. Ipak, najveći krivac je James Curtis Hepburn, američki misionar koji je napravio prvi mjerodavan japansko-engleski rječnik. U njemu je napisao slova e kao ye.

Kasnije izdanje je izbacilo y iz drugih riječ, no i dalje se koristila riječ yen jer je postala opšteprihvaćena.

Švajcarska: švajcarski franak

Švajcarska je uzela naziv za valutu od Francuske gdje je bila službena od 1795. do 1999. Švajcarski franak se počeo koristiti od 1850.

Francuzi su prve kovanice radili od zlata 1360. u čast oslobođenju kralja Ivana II. od Francuske kojeg je pustila engleska vlada.  Kovale su se samo 20 godina, a ime je ponovno upotrijebljeno za srebrne novčiće između 1575. i 1641. Tada je franak postao zajednički termin za novac. Franak ima svoje porijeklo u njemačkom franku i znači besplatni novac.

Check Also

Zapadne sankcije Rusiju koštale 50, a EU 240 milijardi dolara

Zapadne sankcije koštale su Rusiju 50 milijardi dolara, a EU 240 milijardi dolara od 2014. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *