Ford i Jaguar Land Rover najavili velik broj otkaza u Evropi

Ford i Jaguar Land Rover (JLR) najavili su velik broj otkaza u Evropi uslijed pada potražnje za dizelskim vozilima, oštrijih propisa o emisijama štetnih gasova te globalnog ekonomskog usporavanja, koje predvodi Kina.

JLR, sa sjedištem u središnjoj Engleskoj, najavio je da će ukinuti 4.500 od 42.500 radnih mjesta, dok će Ford ugasiti „hiljade” radnih mjesta u sklopu restrukturiranja koje bi moglo rezultirati zatvaranjem fabrika i ukidanjem proizvodnje nekih modela.

Trgovinski rat između Kine i SAD-a, u kombinaciji s brexitom, rascjepkao je globalno tržište te prisilio proizvođače automobila da preispituju profitabilnost pojedinih modela vozila i proizvodnih lokacija.

U posljednjim kvartalima, dobit JLR-a i Forda kaskala je za konkurentima poput BMW-a, Volkswagena i Peugeota, što je pojačalo pritisak investitora na njihove menadžere da spriječe gubitke.

Ford Europe, koji zapošljava 53.000 ljudi, godinama gubi novac, a pritisak za restrukturiranjem poslovanja pojačao se od kada je glavni konkurent General Motors povećao dobiti prodajom svojih evropskih brendova Opel i Vauxhall francuskom Peugeot SAC-u.

JLR je priopćio kako je potražnja u Kini, nekad jednome od njihovih najjačih tržišta, pala za 21,6 posto u 2018. godini, što je najveći zabilježeni pad na bilo kojem od njihovih tržišta.

Otkazi su najavljeni u trenutku kada su i Ford i JLR pogođeni padom potražnje za automobilima s dizelskim motorom te nakon što su se prošlog mjeseca evropski zakonodavci složili oko strožih razina dozvoljenih emisija štetnih gasova, prisiljavajući tako proizvođače automobila da ubrzaju ulaganja u proizvodnju električnih vozila.

Check Also

Mtel: Za 12 godina – 12 najboljih modela telefona po najpovoljnijim cijenama

Povodom 12 godina uspješnog poslovanja u Crnoj Gori kompanija m:tel je od sjutra pripremila 12 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *