U privatnom sektoru 1.697, a u javnom 1.601 visokoškolac

U utorak, 15. januara, počinje realizacija Programa stručnog osposobljavanja visokoškolaca. Sedma generacija, od 3.298 diplomaca, kroz dva kruga povezivanja, izabrali su poslodavca za stručno osposobljavanje.

Kako je saopšteno iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, poslodavci su ove godine ponudili ukupno 11.007 radnih mjesta, od kojih su 4.103 u realnom sektoru, a 6.904 u javnom. Ostalo je nepopunjeno više od dvije trećine ponuđenih radnih pozicija.

Skoro je izjednačeno interesovanje svršenih studenata za realni i javni sektor. Kod privatnih poslodavaca osposobljavaće se 1.697 visokoškolaca, a njih 1.601 u javnom sektoru.

U periodu prijavljivnja visokoškolaca, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nalazilo se 3.600 visokoškolaca bez radnog iskustva.

Podsjetimo, kroz Program stručnog osposobljavanja lica sa visokim obrazovanjem, kroz šest prethodnih ciklusa prošlo je nešto više od 20.000 visokoškolaca. Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem.

Za realizaciju programa stručnog osposobljavanja država je do sada opredijelila oko 52 miliona eura.

Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Poreskom upravom, oko 50 odsto korisnika poslije završenog Programa stručnog osposobljavanja nastavlja radni angažman kod istog ili drugog poslodavca.

Check Also

Rekordni profit BP u 2022. primakao se blizu 28 milijardi dolara

Naftni gigant British Petroleum (BP) udvostručio je profit tokom 2022. godine, a rekordna zarada posljedica …

Leave a Reply

Your email address will not be published.