Apple snizio cijenu novog iPhonea

Apple je morao da umanji svoja finansijska predviđanja za 9 milijardi dolara, a glavni krivac za to je spora prodaja u Kini.

Ovaj potez do sada nije zabilježen u istoriji kompanije koja je uvek uspješno uspijevala da predvidi kretanja na tržištu.

A čudna vremena izgleda zahtijevaju još čudnije odluke – Apple je po prvi put u svojoj istoriji snizio cijenu aktuelnog iPhone modela, i to svega nekoliko mjeseci nakon predstavljanja u Kini.

Iako ovo “sniženje” nije preveliko, nije ni beznačajno.

Apple je smanjio cijenu prodaje na veliko za 50 eura, a najveće smanjenje cijene doživio je iphone XR – najpopularniji i najvažniji telefon za Apple.

Sve ovo pokazuje koliko je Kina važno tržište za Apple jer kompanija nikada, ali nikada, nije snižavala cijene iPhone modela, čak ni za Crni petak.

Jedina situacija kada je kompanija iz Kupertina snizila cijenu nekog iPhone modela po njegovom izlasku desila se sa originalnim iPhone modelom 2007. godine. Originalni iPhone predstavljen je u januaru 2007. godine, a cijena mu je snižena na ljeto, krajem juna.

Tada je Stiv Džobs izjavio: “Očigledno je da imamo proizvod koji je potrebno probiti na tržištu i zbog toga želimo da on bude pristupačan za još veći broj ljudi, posebno jer ulazimo u prazničnu sezonu”.

Check Also

Zapadne sankcije Rusiju koštale 50, a EU 240 milijardi dolara

Zapadne sankcije koštale su Rusiju 50 milijardi dolara, a EU 240 milijardi dolara od 2014. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *