Adria Airways na korak do potpune propasti

Agencija za civilno zrakoplovstvo Slovenije započela je reviziju poslovanja Adria Airwaysa nakon što je obvezala ovu avio kompaniju  da dostavi dokaz o likvidnosti do 1. januara 2019. godine.

Adria Airways je 31. decembra prošle godine dostavila potrebnu dokumentaciju, nakon što je njen vlasnik, njemački fond 4K Invest, dokapitalizovao s četiri miliona eura i obećao dodatnih deset miliona eura u prvom tromjesečju 2019. godine. Ako regulator utvrdi da Adria nije u stanju dokazati svoju buduću likvidnost i finansijsku stabilnost, mogla bi se suočiti s kaznama, koje mogu uključivati i oduzimanje operativne licence odnosno sertifikata avio operatora (AOC), iako su takve ekstremne mjere malo vjerovatne.

Dugovi sve veći
U saopštenju, Agencija je izjavila da će ovaj opsežni materijal biće temeljito razmotren i očekuje se da će evaluacija biti dovršena u roku od mjesec dan”. Nakon pregleda finansijskog izvještaja za 2017., Agencija je utvrdila da je Adria ispunila jedan od uvjeta za proglašenje nesolventnosti. “Do kraja 2017. godine nesolventnost nije objavljena, zbog čega je Agencija donijela odluku kojom se nalaže kompaniji da reguliše svoje finansije”, rekao je Rok Marolt, čelnik Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

Adria je, međutim, nedavno napomenula kako su njene finansije u dobrom stanju. Holger Kowarsch, izvršni direktor Adria Airwaysa, ranije je izjavio da će finansijski gubitak avio kompanije  u 2018. godini biti “značajan”, ali je dodao da će se kompanija restrukturirati i postaviti na “čvrste temelje”. Prema godišnjem izvještaju o poslovanju, prošle godine Adria Airways je zabilježila više od 5 miliona eura neto gubitka. Sada Adria Airways, koja zapošljava 400 osoba, samo kontroli avio prometa duguje više od milion eura, dok ostali povjerioci ne žele da otkriju svoja potraživanja, navodi agencija STA.

“Svi nadzori koje provodi Agencija za civilno vazduhoplovstvo određeni su službenim propisima, a agencija je dužna da sprovodi redovne procjene finansijskog stanja prevoznika u odnosu na ispunjavanje uslova za održavanje operativne licence. Adria Airways redovno obavještava Agenciju o svojim finansijskim rezultatima i Agencija redovito donosi rezolucije i nalaze koje slijedimo”, rečeno je iz kompanije

Važno je da lete iz Ljubljane
“Sloveniji je potrebna avio kompanija, jer je za slovenačko društvo, turizam i ekonomiju vrlo važno da nacionalni avio prevoznik posluje s ljubljanskog aerodroma”, rekao je Holger Kowarsch. Kompanija neće podnijeti zahtjev za stečaj “suprotno onome što mnogi žele”, rekao je Holger Kowarsch.

(Poslovni dnevnik)

Check Also

Položen kamen temeljac hotela „Durmitor“ na Žabljaku (video)

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, vlasnik kompanije Durmitor Hotel and Villas, Petros Statis i predsjednik Opštine Žabljak Veselin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *