Najbolje države za život, rad i bolju platu

Preseljenje u inostranstvo povećava prihode radnika za 21 hiljadu dolara, s najbolje plaćenim osobljem u Švajcarskoj, SAD-u i Hong Kongu.

Žene se teže odlučuju na preseljenje u odnosu na muškarce

To je zaključak istraživanja koji pokazuje da se 45 posto iseljenika izjasnilo da je njihov trenutni posao bolje plaćen u inostranstvu te ih se 28 posto preselilo zbog unaprjeđenja. U Švajcarskoj, poznatoj po visokim planinama, ali i cijenama, godišnji prihod se povećao za ukupnih 61 hiljadu dolara. Prosječna plata iseljenika iznosi 203 tisuće dolara – dvostruko više od svjetskog nivoa.

HSBC-ov Expat Explorer pokazao je kako se Singapur već četvrtu godinu za redom našao na vrhu ljestvice kao najbolje mjesto za život i rad pobijedivši tako Novi Zeland, Njemačku i Kanadu. Švajcarska je ipak zauzela osmo mjesto zbog visokih troškova života, a Švedska, zemlja s najvećim nivoom ravnopravnosti među polovima na svijetu, dobija najviše dodataka za porodicu.

Uprkos kulturološkim, finansijskim i profesionalnim prednostima preseljenja u inostranstvo, istraživanje na 22 318 ljudi otkrilo je da se žene teže na to odlučuju u odnosu na muškarce. Premda preseljenje povećava dohodak žena za 27 posto samo četvrtina njih se preselila zbog razvoja karijere poređenju sa 47 posto njihovih muških kolega. Samo polovina je radila puno radno vrijeme, a ukupan nivo obrazovanja bio je i nešto niži. Prosječna godišnja plata žena takođe je bila niža za 42 hiljadu dolara od plate muškaraca.

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.