Naslovne strane dnevnih novina za 31. decembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dnevne novine

U godini rekorda u turističke projekte investirano 214 miliona eura+

U 2018. godini, uz ukupan prihod veći od milijardu eura, za prvih deset mjeseci, u Crnoj Gori je boravilo više od 2,1 milion turista, što je oko 100.000 više nego čitave 2017. Ostvareno je i preko 12 i po miliona noćenja, što je za 550.000 više nego tokom cijele prošle godine. Ova impresivna godina ostaće upamćena po tome što je prvi put u crnogorskim hotelima boravilo milion turista, i to samo za deset mjeseci.

REKORDAN RAST BDP I PRIHODA OD TURIZMA

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od oko 4,8 odsto kako je izvijestila Vlada ili 3,7 odsto prema procjenama Međunarodnog monetarnog fonda, uz uvećanja u segmentu građevinarstva od 40,4 i industrijskoj proizvodnji od 36,1 odsto, te više od milijardu prihoda od turizma, samo su neki od izuzetnih podataka koji ilustruju crnogorsku ekonomiju u 2018. godine.

UVOĐENJE PRIVREMENE UPRAVE U ATLASU I IBM-U NAJVEĆI IZAZOV U 2018. GODINI

Poseban izazov u protekloj godini predstavljalo je planiranje i sprovođenje mjera privremene uprave u Atlas i IBM banci koji je, na predlog privremenih upravnika CBCG uvela 10. decembra, kazao je u razgovoru za Dnevne novine direktor Sektora za kontrolu banaka u Centralnoj banci (CBCG) Dejan Vujačić.

Dan

Taru devastirali, podatke o autoputu sakrili

Istraživački centar MANS-a je prvi prije nekoliko mjeseci upoznao crnogorsku javnost sa stanjem na gradilištu autoputa koji se nalazi uz samo korito rijeke Tare i tom prilikom objavio prve uznemirujuće snimke devastacije ove rijeke Bez pristupa informacijama nema kvalitetnog monitoringa, naročito kada je u pitanju finansiranje ovog trenutno najskupljeg infrastrukturnog projekta u zemlji. Glavni partner u tom poslu bi prirodno trebalo da bude crnogorsko tužilaštvo, rekao je Milovac Vlada i njeni partneri se tokom prošle godine nisu bavili zaštitom prirodnih resursa u Crnoj Gori. Najbolji primjer za to je slučaj devastacije zaštićene rijeke Tare zbog gradnje autoputa Bar – Boljare. Radi se o “poslu vijeka”, koji je od samog početka pod velom tajne. Krila su se važna dokumenta, ali i podizvođači i sa njima povezane firme, koje su crpile sredstva iz projektnog budžeta.

Tražićemo uvođenje stečaja u hiljadu kompanija

Privrednom sudu ćemo u januaru predati 400 predloga za uvođenje stečaja, najavio je Mugoša Usvajanjem Zakona o državnoj upravi, Poreska uprava će od 1. januara biti samostalan organ Prema analizi izvršenoj krajem novembra, ukupni dospjeli poreski dug iznosi 420,2 miliona. S obzirom na to da je na kraju 2015. godine dug za porez iznosio 587,7 miliona, on je u protekle tri godine smanjen za preko 167 miliona eura.

MA čeka novog vlasnika, Aerodromi koncesionara

Iako je još početkom 2017. godine u Montenegroerlajnzu (MA) promijenjena uprava kako bi se našlo trajno rješenje za to preduzeće, rješenja još nema. Pitanje je hoće li se ono konačno naći za MA u ovoj godini ili će Vlada nastaviti kroz budžet da sipa novac u državnu kompaniju i tako joj pomaže da ostane u životu. Takođe, dosta toga će zavisiti i od sudbine Aerodroma, koji bi po najavama iz Vlade u ovoj godini trebalo da dobiju koncesionara.

Pobjeda

Kamate i dalje guše privredu

Dalje kretanje kamatnih stopa na kredite će, u velikoj mjeri, zavisiti od efekata normalizacije monetarne politike u EU. Ukoliko kamatne stope ostanu nepromijenjene, kao što trenutno najavljuju monetarne vlasti u Evropi, očekujem da će i u Crnoj Gori ostati na sadašnjem nivou izjavio je guverner Radoje Zugić u intervjuu Pobjedi.

Velike firme da ne osiguravaju radnike na minimalac

Podatak da je siva ekonomija 30 do 40 odsto BDP-a je nešto što zahtijeva krajnju ozbiljnost. Siguran sam da će premijer i resorni ministri sve uraditi da se u narednoj, 2019. godini smanji siva ekonomija. Na taj način će spasiti sve kompanije koje rastu i posluju u zoni regularnosti, a tako i crnogorsku privredu od ljudi i kompanija koje jačaju sivu ekonomiju u našoj zemlji, izjavio je predsjednik odbora direktora Volija Dragan Bokan u intervjuu Pobjedi.

Nikšićanka na Putu svile

Velika je čast i zadovoljstvo raditi u kompaniji kao što je China Road and Bridge Corporation. S obzirom na to da je riječ o jednoj od najvećih građevinskih firmi i Kinezi teško dobiju mogućnost da uđu u tu korporaciju. Mislim da je prilika koju sam dobila rezultat mog rada, ali i momenat sreće da budem u pravo vrijeme na pravom mjestu kaže Milica Marković, stipendista NR Kine, jedini zaposleni stranac u sjedištu CRBC-a u Pekingu.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *