Dolar bespotreban u trgovanju energetskim resursima

Budući da dolar nije valuta ni Rusije ni EU bilo bi korisnije da pređu na euro u trgovanju energetskim resursima, kaže ruski ministar ekonomije Maksim Oreškin.

Ministar smatra da ekonomske veze između Rusije i EU trenutno doživljavaju pravu “renesansu”, dodajući da se, uprkos svim političkim “govorkanjima”, broj bilateralnih projekata ubrzano povećava. U međuvremenu, Moskva u potpunosti podržava blok za širu upotrebu eura na međunarodnoj sceni, posebno u energetskoj industriji, rekao je Oreškin.

“Ako pogledate, na odnose Rusije sa EU, vidjećete saradnju i podršku Rusije u trenutnom planu povećanja uloge eura koju je nedavno uvela Evropska komisija”, rekao je ruski ministar.

Evropska komisija je iznijela svoj predlog za jačanje zajedničke evropske valute 5. decembra u očigldnom pokušaju da se ospori dominacija američkog dolara. Ruski ministar ekonomije naglasio je da, dok je za Rusiju udio dolara u trgovini u opadanju, čini se da je nepotrebno da se nastavi trgovina sa partnerima iz EU u dolarima, s obzirom na to da ih i Moskva i evropske države ne koriste kao nacionalnu valutu.

“Rusija nije zemlja dolara, Evropa, znate, nije bazirana na dolarima, ali iz nekog razloga trgujemo energetskim resursima u dolarima. Zato mislim da bi trebalo da razmislimo o prelasku barem na euro kao najbližu valutu i ​​za Ruse i za Evropljane”, rekao je Oreškin.

Ruski ministar rekao je da je primijetio da je trgovinski promet između Rusije i Evrope u posljednje dvije godine zabilježio dvocifreni rast – 23% u 2017. i 21% u 2018. U isto vrijeme, Moskva i njeni evropski partneri su angažovani u velikom broju projekata, uključujući one velikih razmjera, kao što su izgradnja novih nuklearnih reaktora u Mađarskoj i Finskoj, kao i gasovoda za prirodni gas Severni tok 2.

Check Also

Po osnovu lex specialisa Montenegro Airlinesu do sada uplaćeno 43 miliona eura

Na račun kompanije Montenegro Airlines (MA) do sada je po osnovu lex specialisa uplaćeno 43,05 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *