Zaboravljeni izumitelji čije izume koristimo svakodnevno

Dodajte komentar

Istorijski zapisi ispunjeni su imenima slavnih izumitelja. Benjamin Franklin, Nikola Tesla, Alexander Graham Bell i braća Wright su imena poznata po kreacijama koje omogućavaju život kakav danas poznajemo. Međutim, postoje i oni čije izume takođe koristimo svakodnevno, a ne znamo ni ko zapravo stoji iza njih.

1. Cornelis Jacobszoon Drebbel (1572. – 1633.)

Holandski izumitelj doprinio je brojnim naprecima u poljima hemije i optike. Međutim, vjeruje se da je njegov najveći uspjeh izgradnja prve podmornice kojom se može upravljati. Podmornica Cornelias Jacobszoona Drebbela napravljena od kože i drveta Naime, njegova naprava iz 1624. bila je pokretana uz pomoć vesala koja su virila iz njenog trupa, a napravljena je od drveta i kože.

Imala je mjesta za 16 putnika, a mogla je na dubini od pet metara ostati najduže tri sata.

2. Ada Lovelace (1815. – 1852.)

Ćerka britanskog pjesnika Lorda Byrona još od rane dobi bila je veoma talentovana matematičarka. Njen prijatelj Charles Babbage, takođe matematičar, upoznao ju je sa idejom “analitičke mašine”. Ovaj mehanički kalkulator mnogi danas smatraju pretečom modernog računara.

Lovelace je 1840. godine napisala algoritam kojim bi se upravljalo Babbageovim izumom, što je faktički čini majkom softvera.

3. Edouard-Leon Scott de Martinville (1817. – 1879.)

Ovaj Parižanin bio je pisar na kraljevom dvoru, a važio je i za najvećeg stručnjaka za stenografiju svoga doba. Međutim, njegova glavna opsesija bila je kako precizno i automatski snimiti govor.

Godine 1857. patentirao je fonoautograf, uređaj koji je bio sposoban da prenosi vibracije zvučnih talasa na olovku koja bi ih potom zapisivala na papir.  Dvadeset godina kasnije, na osnovu de Martinvilleovog izuma, Thomas Edison je kreirao svoj fonograf.

4. Antonio Meucci (1808. – 1889.)

Meucci je 1857. godine napravio elektromagnetni uređaj kojim bi iz svoje laboratorije u podrumu, razgovarao sa svojom nepokretnom suprugom, koja je ležala u sobi iznad podruma.

S obzirom da nije imao dovoljna finansijska sredstva, niti pomoć političkih struktura, ovaj Izalijan nikad nije uspio da patentira svoj izum, što je Alexandar Graham Bell učinio 20 godina poslije.

5. Joseph Wilson Swan (1828. – 1914.)

Iako mnogi Thomasa Edisona smatraju izumiteljem sijalice, prvi električni izvor svjetlosti zapravo je djelo ovog Britanca. Njegova porodična kuća je bila prvi objekat osvijetljen isključivo uz pomoć elektriciteta.

Swan i Edinson istovremeno su radili na kreaciji prve sijalice, ali nikada nisu ostvarili saradnju. Istoričari tvrde da Edinsona danas smatraju “ocem sijalice” zbog činjenice da se prvi sjetio da je patentira.

Mnogi ne znaju da je Edinsonova sijalica zapravo kopija “električnog izvora svjetlosti” koji je izumio Joseph Wilson Swan

6. Philo Farnsworth (1906. – 1971.)

Farnsworth je prešao veliki put od dječaka rođenog u drvenoj baraci koju je napravio njegov djed, do jedne od najznačajnijih ličnosti 20 vijeka.

Sa samo 22 godine Amerikanac je napravio prvi svjetski samostalni televizijski sistem.  Svoj izum nazvao je “raščljanjivač slika”, a nakon što ga je patentirao osnovao je “Farnsworth korporaciju za razvoj radijske i televizijske tehnologije”.

Preminuo je od upale pluća, kao liječeni alkoholičar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *